НАБУ розслідує привласнення коштів чиновниками Держпродспоживслужби

Детективи Національного антикорупційного бюро проводять досудове розслідування в кримінальному провадженні про присвоєння коштів керівництвом Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів (Держпродспоживслужби) на закупівлю вакцини проти сказу за завищеними цінами.

Про це йдеться в одному з рішень Солом'янського районного суду міста Києва, повідомляє «Слово і Діло».

Детектив у клопотанні вказував, що в 2016 році Міністерством аграрної політики та продовольства України укладені з Міністерством сільського господарства і розвитку села Республіки Польща та Міністерством сільського господарства Угорщини угоди щодо обмеження поширення вірусу сказу на території України й захисту території ЄС від поширення вірусу з України.

Держпродспоживслужбі було доручено виконання зобов'язань з боку України відповідно до вказаних угод, а саме закупівля понад 1,2 млн вакцин проти сказу з поширенням на території буферної зони на території України з максимальною сумою прийнятних витрат, що підлягають відшкодуванню Євросоюзом, за закупівлю та поширення 1 дози приманки з вакциною не більш ніж 0,95 євро на одну дозу.

За версією слідства, під час виконання вищезазначених міжнародних угод, керівник Держпродспоживслужби Володимир Лапа та його перший заступник, використовуючи службове становище, з метою привласнення коштів наданих державному органу на закупівлю вакцини, залучаючи до протиправної діяльності директора ТОВ «Укрветпромпостач» Ярослава Шарая, організували механізм її придбання за свідомо завищеними цінами.

Так, Лапа та його заступник, достовірно володіючи інформацією про те, що фактична вартість пероральної вакцини ТОВ «Укрветпромпостач» становить 29 грн та її поширення виробником не проводиться, за попередньою змовою, уклали з цією фірмою договору на закупівлю вакцин «Броварабіс «V-RG» за ціною 34,23 грн (з доставкою та поширенням) кількыстю 1,2 млн вакцин на загальну суму 41,6 млн грн.

Після перерахування коштів на рахунки «Укрветпромпостач», згідно з протиправними домовленостями з керівниками Держпродспоживслужби, Шарай через підконтрольні комерційні підприємства організував конвертацію суми завищення вартості вакцин у розмірі близько 6 млн грн і передав їх першому заступнику голови Держпродспоживслужби, який розподілив їх між учасниками протиправної діяльності й організував поширення вакцини невстановленими наразі особами.

Разом із тим встановлено, що з метою прикриття протиправної діяльності та формального обґрунтування укладення договорів на закупівлю вакцин із ТОВ «Укрветпромпостач» за завищеними цінами, Торгово-промислову палату України поінформували, що вартість зазначеної вакцини з поширенням становить 37 грн. Ця інформація в подальшому надіслана на адресу Держпродспоживслужби, що було використано при переговорній процедурі.

Під час досудового розслідування встановлено, що вартість зазначеної вакцини з поширенням у період 2016 року становила від 27 до 29 грн.

Також встановлено, що між ТОВ «Укрветпромпостач» і ТОВ «Авіакомпанія «V-авіа» був укладений договір, згідно з умовами якого здійснювалися роботи з поширення вакцини, за що здійснювалася відповідна оплата.

Під час досудового розслідування для встановлення всіх осіб, причетних до скоєного злочину, які заволоділи коштами, встановлення обставин і механізму скоєння злочину, в період із 29 вересня 2016 року до сьогодні виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до документів та інформації, про рух коштів на рахунках ТОВ «Укрветпромпостач». Детектив просив суд надати доступ до виписки за рахунками зазначеної фірми у ВТБ Банку та Кредобанку. Суддя задовольнив клопотання.

Нагадаємо, НАБУ розслідує можливе незаконне збагачення заступника глави АП.

Раніше Бюро почало розслідувати зникнення техніки з Житомирського бронетанкового заводу.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО