Оприлюднили листування фігурантів справи Труханова про зняття арешту зі 185 мільйонів

Фігурант справи про розтрату 185 мільйонів гривень бюджету Одеси на придбанні будівлі в компанії «Девелопмент Еліт» колишній народний депутат Олександр Дубовий вів листування з іншими фігурантами про зняття арешту із зазначених грошей і направлення клопотання «потрібному» судді.

Частину листування в месенджері WhatsApp під час засідання Апеляційного суду міста Києва 5 квітня, коли був вчергове знятий арешт із половини зазначених коштів, процитував прокурор САП Валентин Мусіяка, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на відео Центру протидії корупції.

Зазначається, що САП долучила до матеріалів справи зазначене листування Дубового, яке отримали з вилученого в нього мобільного телефону, з деякими іншими фігурантами справи: депутатом Одеської обласної ради Олегом Бабенком (підозрюваний у пропозиції хабара детективу НАБУ за зняття арешту з грошей «Девелопмент Еліт» і закриття справи про розтрату 185 мільйонів), його адвокатом Михайлом Коротюком та юристом «Девелопмент Еліт», представником офшору Valton Group LP Ігором Кравченком, який є підозрюваним у справі про розтрату бюджету Одеси.

У листуванні обговорюється судове засідання щодо зняття арешту з коштів «Девелопмент Еліт» між Дубовим і Бабенком. Нібито екс-нардеп писав Бабенку, що ввечері йому мають сказати, скільки «хочуть за п'ятницю» й що до зняття арешту також залучена якась Кізюн. Імовірно, йдеться про суддю Солом'янського райсуду Києва Людмилу Кізюн, яка 1 й 6 лютого вже знімала арешт із половини грошей «Девелопмент Еліт». Далі Дубовий пише, що Кізюн поки не озвучила умов і попросила під'їхати «завтра».

Крім того, колишній нардеп у листуванні згадує ще якусь Кушнір, яка «спіймалася». Скоріш за все, мається на увазі ще одна суддя Солом'янського райсуду Києва Світлана Кушнір. В контексті Кушнір Дубовий ще згадує прізвище Галантерник (ймовірно, бізнесмена Володимира Галантерника), який попросив «дати» Кушнір тих, хто приходив.

Далі прокурор зачитував частину листування між Дубовим і Кравченком, в якій другий пише, що в них дві справи скасувалися із суддями Кушнір і Ларазенко (ймовірно, йдеться про суддю Солом'янського райсуду Владлену Лазаренко). Кравченко також додав, що одне клопотання обіцяли послухати й відкласти, а потім на тижні розглянути.

Остання листування відбулося між екс-нардепом і юристом Коротюком. Другий писав Дубовому, що необхідно зробити відвід. За його словами, автоматичний розподіл справ у Солом'янському райсуді «кривуватий». Коротюк додав, що «вони» так направляли клопотання до Солом'янського райсуду про зняття арешту з грошей «Девелопмент Еліт» і вказували неправильний номер, а вже після авторозподілу уточнювали правильний. Імовірно, це робилося для того, щоб розглядом клопотання займався «потрібний» суддя.

Нагадаємо, в НАБУ попросили оцінити дії судді Кізюн, яка двічі знімала арешт із грошей «Девелопмент Еліт».

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО