Нова мерія Одеси: суд зняв арешт із половини заарештованих НАБУ грошей

Читать на русском
Через перегляд договору між владою Одеси і ТОВ вартість двох будівель збанкрутілого заводу зменшена вдвічі.
нова Одеська мерія

Суд зняв арешт з практично половини заарештованих детективами НАБУ 92,3 мільйона гривень ТОВ «Девелопмент Еліт», отриманих від продажу Одеській міській раді двох адміністративних будівель збанкрутілого заводу «Краян», який розслідує Бюро.

Таке рішення ухвалила суддя Солом'янського районного суду міста Києва Людмила Кізюн менше тижня тому за клопотанням представника «Девелопмент Еліт», повідомляє «Слово і Діло».

Як зазначається в рішенні, згідно з висновками двох експертиз, одна з яких була проведена з ініціативи НАБУ, ринкова вартість двох зазначених адмінбудівель станом на жовтень 2016 року могла становити 110,8 млн грн з урахуванням ПДВ, або 92,3 без ПДВ, що вдвічі менше отриманих 185 млн грн від продажу.

Своє рішення суддя мотивувала також тим, що на даній стадії кримінального провадження проведені експертизи достовірно не встановлюють розмір нанесеного збитку. Таким чином, клопотання адвоката задовольнили частково і зняли арешт тільки з 92,3 млн грн.

Пізніше, представник «Девелопмент Еліт» подав заяву про роз'яснення зазначеної судової ухвали. Суддя задовольнив заяву і пояснив, що згідно зі змінами до договору від 9 січня 2018 року, ТОВ «Девелопмент Еліт» необхідно повернути 92,3 млн грн, з яких було знято арешт. На решту майже 92,7 млн грн досі накладено арешт.

Зазначимо, що напередодні розгляду прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури заявив про відвід цієї судді від розгляду аналогічного клопотання про зняття арешт з коштів «Девелопмент Еліт», проте суд відмовив. На думку прокурора, вказаний слідчий суддя неодноразово порушував процесуальні норми КПК України під час розгляду клопотання про скасування арешту майна і оголошував перерву під час розгляду клопотання з формальних підстав, чим порушував безперервність судового розгляду. До того ж, як стверджує прокурор, суддя неодноразово відмовляв у задоволенні клопотань сторони обвинувачення, проте задовольняв клопотання сторони захисту, що може вказувати на однобічність дій слідчого судді при ухваленні процесуальних рішень, окрім того, такі рішення викликають обґрунтований сумнів у діях судді.

Нагадаємо, НАБУ почало перевірку руху коштів на рахунку «Девелопмент Еліт».

Раніше суд обрав запобіжний захід депутату Одеської обласної ради Олегу Бабенку, якого підозрюють в пропозиції хабара в 500 тисяч доларів керівнику головного підрозділу детективів НАБУ Андрію Калужинською. За версією слідства, зазначені кошти підозрюваний пропонував передати працівникові Бюро за зняття арешту зі 185 млн грн «Девелопмент Еліт» і закриття кримінального провадження за фактом можливих злочинів під час продажу будівель збанкрутілого заводу «Краян».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: