У парламенті пустили сльозогінний газ. Депутатів Косова вивели із зали – відео

Опозиційні депутати в парламенті Косова в середу, 21 березня, застосували сльозогінний газ, намагаючись перешкодити затвердити договір про кордон із Чорногорією.

Як пише «Слово і Діло», повідомляє Balkaninsight.

Демаркація кордону є ключовою умовою для Косова, щоб отримати безвізовий режим з ЄС.

Зазначається, що сльозогінний газ був розпорошений депутатами лівої політичної партії «Самовизначення» (Vetevendosje), коли спікер парламенту Кадрі Веселі закликав депутатів до голосування за ратифікацію угоди. Для затвердження договору необхідно було дві третини голосів – 80 зі 120 депутатів.

Посли США та ЄС у Косові вже засудили насильство й закликали депутатів повернутися до парламенту для ратифікації угоди з ЄС.

Нагадаємо, Чорногорія та Косово підписали угоду про демаркацію кордону в 2015 році. Однак парламент Косова її не ратифікував. Питання ратифікації було винесене у вересні 2016 році, проте опозиція на чолі з прем'єром Рамушем Харадінаєм виступила проти, тому що, як стверджувалося, Косово втрачає 8 тисяч гектарів території.

ЄС заявляє, що Косово має ратифікувати угоду про демаркацію кордону з Чорногорією як умову для надання громадянам права вільно подорожувати в межах Шенгенської зони.

Як відомо, 15 березня з народним депутатом Надією Савченко стався інцидент в сесійній залі Верховної Ради. За даними джерел, у неї знайшли три гранати й пістолет, колеги вивели депутата з приміщення.

Працівники державної охорони пояснили, що не знають, чи мала народний депутат Савченко при собі зброю, оскільки, згідно із законодавством, не мають права оглядати речі нардепів.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО