Сербія і Косово продовжать переговори про нормалізацію відносин

Читать на русском
24 січня в Брюсселі відбулася зустріч між представниками Сербії та частково визнаного Косово за посередництва верховного представника Європейського Союзу в закордонних справах Федеріки Могеріні.

24 січня в Брюсселі представники Сербії та частково визнаного Косово домовилися провести серію зустрічей на високому рівні для продовження діалогу.

Про це повідомляє сербський телеканал РТС, передає «Слово і Діло».

Відзначається, що на переговорах в Брюсселі були присутні президент Сербії Томислав Николич, прем'єр-міністр країни Олександр Вучич, президент Косово Хашим Тачі та прем'єр-міністр частково визнаної республіки Іса Мустафа. Зустріч пройшла за посередництва верховного представника Європейського Союзу в закордонних справах Федеріки Могеріні.

Франція вирішила залишити екс-прем'єра Косово під вартоюКолишній прем'єр-міністр Косово Рамуш Харадінай поки ще перебуватиме під вартою у Франції.

Николич заявив журналістам, що переговорів про незалежність Косово бути не може. Він зазначив, що якщо Приштина хоче обговорити питання мирно, то Сербія готова до цього.

Сербський президент додав, що жодна країна в світі не зможе змусити Сербію визнати незалежність Косово.

Нагадаємо, що відносини між Сербією та Косово загострилася після того, як вранці 14 січня державна компанія «Сербські залізниці» запустила потяг «Белград–Косовська-Мітровіца», на якому 21 мовою написано «Косово – це Сербія». Його довелося зупинити в місті Рашка на півдні країни через можливі провокації.

Пізніше президент Сербії Томислав Николич заявив про готовність направити до Косово армію для захисту етнічних сербів.

Косово проголосило незалежність від Сербії в 2008 році й було визнане більш ніж 100 країнами світу. Сербія не визнає відокремлення Косово й досі вважає його своєю територією.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: