ЄС оприлюднив офіційну заяву щодо отруєння Скрипаля

Європейський Союз вкрай серйозно ставиться до оцінки уряду Великої Британії, який вважає Росію з великою часткою ймовірності відповідальною за отруєння екс-шпигуна Сергія Скрипаля та його дочки Юлії.

Про це йдеться в заяві Ради міністрів закордонних справ ЄС, оприлюденій у понеділок, 19 березня, пише «Слово і Діло» з посиланням на «РБК-Україна».

«Європейський Союз рішуче засуджує напад, скоєний на Сергія та Юлії Скрипалів у Солсбері», – йдеться в заяві.

Також голови дипломатичних відомств підкреслюють, що вся співдружність шокована використанням уперше за 70 років нервово-паралітичної речовини військового класу, розробленої в Росії, й відзначають, що використання хімічної зброї незалежно від того, хто нею скористався та для яких цілей, є неприйнятним.

«Використання будь-якої хімічної зброї будь-якою особою є абсолютно неприйнятним і становить загрозу безпеці для всіх нас. Будь-яке таке використання є явним порушенням Конвенції з хімічної зброї, порушенням міжнародного права й підриває міжнародний порядок, заснований на правилах», – ідеться в документі.

У зв'язку з вищесказаним Євросоюз висунув низку вимог Росії. Зокрема, закликав РФ терміново відповісти на запитання, які ставлять Велика Британія і міжнародне співтовариство, і забезпечити негайне й повне розкриття своєї програми «Новачок» перед Організацією із заборони хімічної зброї.

«ЄС висловлює повну солідарність із Великою Британією та підтримку її зусиллям засудити відповідальних за цей злочин», – наголошується в документі.

Раніше президент РФ Володимир Путін прокоментував причетність до отруєння Скрипаля.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО