Польща почала боротися з нелегально працевлаштованими українцями

Прикордонна служба Республіки Польща проводить перевірки підприємств на предмет нелегального працевлаштування іноземців.

При цьому, найчастіше жертвами нечесних роботодавців стають громадяни України. Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Радіо Польща».

Видання зазначає, що іноземці працюють без дійсних документів, а іноді навіть без візи.

«Днями працівники Прикордонної служби провели перевірку агентства з працевлаштування в Гданську. Агентство нелегально працевлаштувало 134 іноземців, в тому числі 126 громадян України та 8 громадян Білорусі», – повідомив прес-секретар морського командування Прикордонної служби капітан Анджей Юзьвяк.

При цьому санкції в такому разі загрожують як нечесним власникам, так і незаконно найнятим працівникам. Власникам агентства загрожує штраф до 30 тис. злотих (близько 241 тис. грн за поточним курсом), а нелегально працевлаштовані українці та білоруси будуть змушені залишити територію Польщі.

У 2017 році Польща надала українцям 1,7 млн ​​тимчасових дозволів на роботу.

Відзначимо, що з початку 2018 року в Польщі змінилися умови оформлення сезонних працівників-іноземців. Заяви польських підприємців про намір доручити роботу іноземцю замінили платними дозволами на сезонні роботи, які не можуть тривати довше, ніж 9 місяців, протягом календарного року, термін відраховується з дати в'їзду іноземця до Польщі. Дозвіл на роботу коштуватиме 30 злотих (близько 240 грн).

Як повідомлялося раніше, на одному із заводів Польщі українців зобов'язали носити синьо-жовту уніформу.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО