У Польщі вирішили зачекати з гучним «антибандерівським законом»

Читать на русском
Польський закон про Інститут національної пам'яті, який був розкритикований українською стороною, набуде чинності лише після відповідного рішення Конституційного суду.

Польський закон про Інститут національної пам'яті, який був розкритикований українською стороною, набуде чинності лише після відповідного рішення Конституційного суду.

Як інформує «Слово і Діло», про це заявив спікер Сенату Польщі Станіслав Карчевський в інтерв'ю TVN24. Раніше очікувалося, що закон почне діяти з 1 березня.

«Антибандерівський» закон: на кого не діє та в чому особливості польської заборониЗагострення між Польщею та Україною не згасає. Цього разу у Варшаві хочуть ухвалити антибандерівський закон, який передбачає штрафи та тюремне ув'язненя до 3 років. Оцінили ситуацію експерти.

«Потрібно бути безвідповідальною людиною, щоб зробити щось, що ще більше посилить емоції. Тому що зараз навколо закону переважає негатив ... Будемо терпляче чекати рішення Конституційного трибуналу, яке відкриє шлях до кращої дискусії», – сказав Карчевський.

1 лютого верхня та нижня палати парламенту Польщі ухвалили закон про Інститут національної пам'яті, який значно розширює повноваження установи в справі розслідування «злочинів, скоєних проти польського народу та його доброго імені». 6 лютого закон підписав президент Польщі Анджей Дуда.

Цей закон запроваджує кримінальну відповідальність за публічні висловлювання про причетність поляків до Голокосту в роки Другої світової війни. Зокрема, йдеться про використання формулювання «польські табори смерті».

Крім того, забороняється заперечувати злочини українських націоналістів проти поляків. Ця норма стосується Волинської різанини, яку Варшава раніше визнала геноцидом.

З критикою цього закону виступили США, Ізраїль та Україна. В ізраїльському МЗС повідомили, що Ізраїль з абсолютною серйозністю розглядає будь-які спроби оскаржити історичну правду. Держдеп США закликав Варшаву переглянути закон.

Президент Дуда в своєму поданні до Конституційного суду оскаржив формулювання в оновленому законі про «українських націоналістів» та «східну Малопольщу».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: