Що українські політики обіцяли військовим пенсіонерам

Як повідомив міністр соціальної політики Андрій Рева, після ухвалення реформи пенсійного забезпечення військовослужбовців, виплати їм збільшаться на 77%. «Слово і Діло» розбиралося, що українські політики ще обіцяли військовим пенсіонерам.

Підвищення пенсій військовослужбовцям обговорювалося ще минулого року. Тоді прем'єр-міністр Володимир Гройсман обіцяв до кінця 2017 внести до парламенту відповідний законопроект.

«Що дуже важливо: ця реформа (пенсійна – ред.) відкриває нам шлях ще до двох важливих рішень, які, я знаю, напрацьовуються в парламенті. Це накопичувальна система й найголовніше – до кінця року я гарантую з цієї трибуни, я беру на себе зобов'язання, що ми внесемо новий закон про осучаснення й підвищення пенсій військовим пенсіонерам. Їх близько 2 мільйонів осіб і ці люди отримають підвищення пенсій із 1 січня 2018 року», – обіцяв Гройсман із трибуни Верховної Ради.

Пізніше Рева пообіцяв, що уряд розгляне законопроект про пенсійне забезпечення військовослужбовців до 1 листопада. В результаті обіцяний законопроект Кабінет міністрів у 2017 році так і не підготував, однак прем'єр 17 січня заявив, що пенсії військовим все одно будуть перераховані з 1 січня 2018 року, навіть якщо відповідний закон буде ухвалений у лютому.

Наприкінці січня народний депутат Сергій Каплін заявив, що змусить Раду ухвалити постанову щодо перерахунку пенсій для пенсіонерів-силовиків, і анонсував мітинг зацікавлених у цьому сторін. Незважаючи на те, що акція під стінами Ради все-таки відбулася (вийшли кілька сотень військових пенсіонерів), парламент не став розглядати відповідну постанову.

Проблемою пенсій Каплін почав перейматися всерйоз. Минулого року він обіцяв домогтися перерахунку виплат для ветеранів-міліціонерів. Однак у липні парламент не зміг ухвалити відповідну поправку нардепа до законопроекту про внесення змін до закону України «Про державний бюджет України на 2017 рік».

За те, що Кабмін не розглядав постанову про підвищення виплат військовим пенсіонерам, «Опозиційний блок» 1 лютого подав до суду. Таку обіцянку давали Михайло Папієв і Наталія Королевська.

«Ситуація з пенсіями військових пенсіонерів, а їх півмільйона людей, – це обман уряду. Ми підтримали військових пенсіонерів і подали до суду на Кабінет міністрів, щоб була відновлена справедливість», – повідомив голова фракції Юрій Бойко, який у грудні минулого року обіцяв боротися за підвищення пенсій ветеранам Міністерства внутрішніх справ.

Схожу обіцянку давав нардеп Олександр Немировський: «Завжди відстоював і буду відстоювати законне право пенсіонерів ОВС, МВС та інших силових структур на перерахунок пенсій. На який, вважаю, вони мають право відповідно до закону».

Щоб виконати свою обіцянку, депутат 5 грудня 2017 року долучився до Всеукраїнської акції ветеранів та пенсіонерів силових структур України з вимогою здійснити перерахунок раніше призначених пенсій.

Вимоги Немировського підтримує також Юлій Мамчур, який пообіцяв зробити все можливе, щоб перерахували пенсії військовим і пенсіонерам силових структур. Мамчур навіть направив відповідний запит міністру соціальної політики Андрію Реві.

Нагадаємо, уряд збільшить розмір пенсії військових, які брали участь у бойових діях у зоні антитерористичної операції.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО