Переговори коаліції в Німеччині. Сторони дійшли згоди

Представники німецьких політичних сил ХДС, ХСС та СДПН досягли прориву в переговорах про формування нової урядової коаліції. Про це в середу, 7 лютого, повідомила низка німецьких ЗМІ з посиланням на учасників зустрічі.

Згодом про досягнення принципової згоди щодо коаліційної угоди повідомили й у лавах християнських демократів, і соціал-демократів, пише «Слово і Діло».

Як повідомляє агентство dpa з посиланням на власні джерела, сторони досягли згоди щодо розподілу міністерських портфелів. Серед основних домовленостей, які стали відомі ЗМІ, вказується, що представники СДПН отримують крісла в трьох важливих міністерствах – закордонних справ, фінансів, а також соціального захисту і праці. Представник ХСС має очолити Міністерство внутрішніх справ ФРН. За ХДС залишаться Міністерства економіки та оборони.

Як повідомляють ЗМІ, лідер соціал-демократів Мартін Шульц має очолити Міністерство закордонних справ.

У середу, 7 лютого, в другій половині дня буде оприлюднена докладна інформація щодо рішень, ухвалених на коаліційних переговорах.

Як повідомлялося, основні розбіжності в учасників перемовин були в таких сферах, як ринок праці, охорона здоров'я та питання біженців.

Коаліційний договір ще мають схвалити члени СДПН, у лавах якої зростає спротив формуванню нової «великої коаліції» з консерваторів та соціал-демократів.

Нагадаємо, пристрасті навколо формування нової урядової коаліції в Німеччині тривають уже понад три місяці. Попередні переговори щодо формування коаліції «Ямайка» в складі ХДС/ХСС, зелених та Вільної демократичної партії (ВДП) провалилися через вихід із них вільних демократів.

Попередні консультації (зондування) щодо формування «великої коаліції» між ХДС/ХСС та СДПН завершилися 11 січня.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО