У Порошенка прогнозують проблеми з продовженням мандата ОБСЄ в Україні

У вирішенні питання щодо продовження роботи місії в ОБСЄ можуть виникнути проблеми, пов'язані з неприпустимістю участі в неї представників країни-агресора.

Про це «Слову і Ділу» розповів народний депутат від фракції БПП, член комітету ВР з питань національної безпеки і оборони Олександр Бригинець.

«Після того, як президент підпише закон про реінтеграцію Донбасу, в якому Росія визнана агресором, перебування російських спостерігачів у ОБСЄ, як на мене, буде неможливим. І це буде своєрідною проблемою для самої ОБСЄ. Оскільки там усі рішення ухвалюються консенсусом, і Росія, зрозуміло, влаштує істерику з приводу того, що з місії можуть виключити її людей. Тому це може поставити під загрозу перебування на Донбасі самої місії», – зазначив нардеп.

Вирішити питання, на думку Бригинця, Захід може, зокрема, за допомогою більш жорсткої позиції в цьому питанні.

«Втім, якщо питання на рівні ОБСЄ не буде вирішене, всім доведеться думати, яким чином інакше вирішувати конфлікт, проводити лінію спостереження, узгоджувати процеси в рамках перемир'я тощо. Тобто завдяки закону про реінтеграцію нас очікує величезна хвиля всіляких змін, процесів, у тому числі пов'язаних із місією ОБСЄ», – сказав він.

Як уже повідомляло «Слово і Діло», мандат СММ ОБСЄ на Донбасі закінчується в березні. Раніше в БПП назвали варіанти, за яких продовження мандату СММ ОБСЄ не знадобиться.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО