Чотири роки ОБСЄ на Донбасі: місія здійсненна?

Читать на русском
Володимир Огризкоекс - міністр закордонних справ

На жаль, своїх засадничих функцій ОБСЄ на Донбасі не виконує, хоча з іншого боку, й не може їх виконати.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив екс-міністр закордонних справ України Володимир Огризко, оцінюючи чотирирічний термін перебування місії ОБСЄ на Донбасі, мандат якої закінчується в березні цього року.

«ОБСЄ не може виконати свої завдання, оскільки вона об’єднує країни, які мають абсолютно різні погляди, в тому числі на міжнародне право. Оскільки рішення ухвалюються одноголосно, то будь-яка країна на кшталт РФ може заблокувати будь-які її рішення. Річ у тім, що сама природа ОБСЄ є дуже компромісною та неконкретною», – зазначив Огризко.

ОБСЄ намагається задовольнити всіх, додав він.

«Чи можна чекати від такої структури, що вона зможе в якийсь спосіб ліквідувати ситуацію, яку створив агресор? Звісно, ні, тому що агресор має право вето на всі її рішення», – підкреслив експерт.

На його переконання, чекати від ОБСЄ на Донбасі якогось дива точно не доводиться, й наразі той результат, що є, – це максимум, на який можна розраховувати.

«Однак цей максимум нас абсолютно не влаштовує, тому що він не змінює ситуацію в принципі. При тому стосується це не лише результатів роботи в Україні, на Донбасі. Така сама картина в Придністров’ї, Нагірному Карабасі, Південній Осетії, Абхазії», – уточнив дипломат.

Він наголосив, що всі конфлікти, які розв’язала РФ на теренах колишнього СРСР, залишаються невирішеними.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє, що місія ОБСЄ матиме пункти в Авдіївці, Пісках, Горлівці, ДебальцевомуСказано 18 жовтня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

«ОБСЄ там хоч і присутня, але недієздатна. По суті, організація не може нічого вирішити. Ми приречені чекати чергових заяв, але не чергових дій», – пояснив фахівець.

При цьому, на його думку, навряд чи ОБСЄ вирішить піти з Донбасу.

«Це гарний інструмент, у тому числі для наших західних колег, говорити про те, що вони долучають таку поважну структуру до зусиль із вирішення конфлікту. Хоча тут більше проглядається бажання отримати не результат, а мати процес. Щодо процесу, то ОБСЄ працює. Вони реєструють, звітують, але далі цього піти не можуть», – резюмував Володимир Огризко.

Як повідомляється, в ОБСЄ занепокоєні збільшенням кількості обстрілів на Донбасі.

За даними «Слова і Діла», три року тому президент України Петро Порошенко пообіцяв, що місія ОБСЄ матиме пункти в Авдіївці, Пісках, Горлівці та Дебальцевому. Глава держави дотримав слова, обіцянка отримала статус «виконано».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: