Боротьба з неплатниками аліментів: що готують в Мінюсті

Міністр юстиції Павло Петренко ще в минулому році анонсував створення реєстру неплатників аліментів. У планах Мін'юсту запуск відповідного реєстру вже найближчим часом.

Про це представники міністерства розповіли на прес-конференції, повідомляє «Слово і Діло».

«В минулому році держвиконавці Мін'юсту стягнули понад 2,4 млрд грн заборгованості по аліментах на користь 576 тис. дітей», - повідомив заступник міністра юстиції Сергій Шкляр.

Він нагадав, що Мін'юст розробив законопроект щодо посилення відповідальності злісних неплатників аліментів, і цей документ підтримала ВР та президент. За його словами, вже 6 лютого цього року він набуде чинності.

Також, заступник директора департаменту Державної виконавчої служби Олексій Воробйов повідомив, що в планах міністерства запуск реєстру боржників по аліментах.

Він уточнив, що реєстр буде функціонувати, як складова частина реєстру боржників, який вже успішно працює, і всі громадяни можуть ознайомитися з даними у цьому реєстрі.

«Ті, хто не платить аліменти, будуть відомі, і ця інформація буде доступна всім. Ми повинні привчити громадян, і боржників по аліментах зокрема, що не платити борг по аліментах, мало того, що незаконно, а й ганебно, і вони це повинні розуміти», - підкреслив Воробйов.

За даними порталу, влітку минулого року Павло Петренко обіцяв сформувати загальний реєстр підприємств-боржників із заробітної плати.

Відомо, що до реєстру будуть входити підприємства, з яких Мін'юсту вдалося стягнути заробітну плату і притягнути до відповідальності керівників.

Також, міністр юстиції Павло Петренко обіцяв ввести заборону на виїзд за кордон за несплату аліментів. Повний перелік обіцянок міністра - за посиланням.

Детальніше про зміни до закону про ухилення від виплати аліментів – в інфографіці.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО