Які зміни Рада готує до закону про ухилення від виплати аліментів?

Читать на русском

Аналітики «Слова і Діла» розібралися в законопроекті, яким парламент готується змінити чинні правила виплати аліментів та відповідальності за ухилення від їх виплати.

Згідно з новим законопроектом, зросте мінімальний розмір аліментів: на утримання дитини до 6 років потрібно буде виплачувати на 33 гривні більше, ніж раніше – 746 гривень мінімум, а на дітей старше цього віку мінімальні виплати збільшаться на 42,5 гривні – до 930 гривень.

При цьому законопроект встановлює частку щомісячного доходу, яку батько повинен буде дати на утримання дітей. Так, на одну дитину передбачено до 20% офіційного доходу, на двох – третина, а на трьох і більше – рівно половина.

Водночас проект закону передбачає за наявності заборгованості за аліментами від півроку й до її повного погашення заборону виїзду за кордон, заборону на користування вогнепальною зброєю різного типу, заборону на полювання та заборону водити машину, щоправда зі знижкою для тих, хто заробляє водінням машини або змушений нею пересуватися через інвалідність.

Щодо відповідальності за ухилення від сплати аліментів, то в документі вирішили відмовитися від практики відразу обмежувати свободу боржника, й застосовувати адмінарешт в разі ухилення від громадських робіт на місцеву громаду терміном від 120 до 240 годин.

За чинним законодавством, проти недбайливого батька передбачені такі санкції, як примусове стягнення із зарплати або майна боржника за наявності боргу зі сплати аліментів від трьох місяців.

Крім того, при спробі виїхати на постійне місце проживання за кордон до країни, з якою не укладені договори про правову допомогу, з боржника вимагатимуть заплатити всю суму на утримання дитини до повноліття.

Для найупертіших «ухильників» від обов'язку утримувати дитину передбачені окремі кримінальні статті: вони передбачають покарання у вигляді року виправних робіт або обмеження волі на цей термін. У разі повторного засудження за ухилення від виплат покарання посилиться роботами на термін до 2 років або обмеженням волі терміном до 3 років.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: