Вибору немає: в парламенті спрогнозували долю виборчих законопроектів

Жоден із зареєстрованих законопроектів про вибори, які Верховна Рада планує розглянути цього тижня, не зможе отримати необхідну підтримку парламенту.

Таку думку висловив «Слову і Ділу» народний депутат Юрій Павленко («Опозиційний блок»), передає «Слово і Діло».

Однак, за словами народного депутата, в цьому є й позитивний момент. «Провальне голосування в підсумку розблокує процес і дозволить парламенту зайнятися підготовкою єдиного узгодженого законопроекту про вибори. Тобто не кожна фракція тягнутиме свій проект, як зараз, а почнеться якась робота з підготовки вже нового закону, відповідно до тих політичних обіцянок, які давали всі партії, представлені в парламенті. А обіцянки ці схожі в питанні виборів», – сказав Павленко.

Нагадаємо, Верховна Рада 19 жовтня почала розгляд законопроектів про виборчу систему. Так, депутати розглянули три законопроекти про вибори народних депутатів (№1068, 1068-1 і 1068-2 авторства Юрія Мірошниченка, Юлії Тимошенко, Віктора Чумака відповідно), які передбачають зміну виборчої системи. Жоден із них не знайшов необхідної підтримки в залі.

Поточного пленарного тижня, який розпочнеться 7 листопада, парламент продовжить їх розгляд. Так, у залі будуть представлені проекти №3112 Валерія Писаренка та 3112-1 Андрія Парубія.

Павленко, втім, не виключає, що в парламенті буде заблокована будь-яка спроба провести закон, навіть узгоджений більшістю фракцій, про вибори на пропорційній основі.

«Чинній коаліції пропорційна система не дуже вигідна. У «Народного фронту» немає шансів пройти за партійними списками, але зберігаються шанси окремих депутатів пройти за мажоритарним округом. У БПП рейтинг буде нижчим порівняно з попередніми виборами. Але за рахунок мажоритарних округів та адмінресурсу вони можуть зберегти велику фракцію. А тому, думаю, вони й надалі блокуватимуть вибори на пропорційній основі», – припустив Павленко.

Раніше в БПП запропонували створити робочу групу щодо виборчого законодавства.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО