Візовий режим з РФ: що це дасть та чи зупинить тероризм в Україні

Тарас Березовецьполіттехнолог

Пропозиція вирішити проблему тероризму запровадженням візового режиму з РФ так само далека від реальності, як і звинувачення на адресу спецслужб із пропозиціями розігнати всіх і набрати нових.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав політтехнолог Тарас Березовець, передає «Слово і Діло».

«Складно говорити професійною мовою з людьми, які вважають, що розвідниками можна стати, прийшовши з вулиці, просто набравши людей за принципом «молодий, чесний, чистий». Щоб із нього зробити професіонала середньої руки, потрібно мінімум років 10», – зазначив експерт.

«Якби так легко можна було створити службу зовнішньої розвідки та контррозвідки, українські прапори вже давно б майоріли над Донецьком і Сімферополем, а Аксьонов із Константиновим, як і Плотницький із Захарченком, залишили по собі лише гранітні плити», – продовжив він.

Березовець підкреслив, що Росія саме тому може проводити операції практично будь-якої складності, що історія її спецслужб не переривалася від моменту їх створення 100 років тому.

Запровадження візового режиму не зупинить диверсантів і шпигунів, тому що, по-перше, вони потраплятимуть в Україну так само легально, як і сьогодні. По-друге, російські спецслужби мають у своєму розпорядженні достатньо українських громадян для здійснення терактів і вбивств, що й було доведено на прикладі вбивства Дениса Вороненкова.

«А ось для 3-4 мільонів українців, які працюють у Росії, це створить величезну проблему, яка відгукнеться соціальними потрясіннями вже в самій Україні. Тому не сумніваюся, що в РФ аплодуватимуть запровадженню візового режиму», – додав він.

Також експерт нагадав і про те, що для поїздок до Криму потрібно буде отримувати російські візи, тим самим підтверджуючи його російську «прописку».

«Українські спецслужби створюються в умовах реальної війни й вони вже вміють дуже багато. Вони хороші учні, тому що вчитель хороший. Ми на правильному шляху, що підтверджують західні союзники», – пояснив він.

На його думку, боротьба йде за факт самого існування демократичної України, тому суспільство має відкинути інфантильні комплекси й солідаризуватися в боротьбі за країну.

«Українська армія й розвідка не можуть ефективно захищати своїх громадян, які їм не довіряють. І навпаки, довіра й підтримка суспільства зроблять роботу армії та розвідки набагато ефективнішою. Не можна проклинати спецслужби та вимагати всіх звільнити, і при цьому за першої нагоди вимагати негайної допомоги», – резюмував Тарас Березовець.

Раніше аналітики порталу «Слово і Діло» з'ясували, в яких регіонах України підтримують візовий режим із Росією.

Статистика найгучніших замахів і вбивств в Україні за 2016-2017 роки доступна за посиланням.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО