Біометричний контроль на кордоні України: як будуть пропускати росіян

Читать на русском
Рішення про біометричний контроль багато хто вважає запізнілим в часі, адже війна на Донбасі триває третій рік. З 1 січня 2018 році для громадян РФ починають діяти нові правила в'їзду.

Указ президента про введення з 1 січня 2018 року біометричного контролю на українському кордоні для іноземців, в тому числі громадян РФ набув чинності.

Сьогодні документ був опублікований в урядовій газеті «Урядовий кур'єр», передає «Слово і Діло».

Протягом місяця, Кабміну потрібно доопрацювати законодавство про порядок перебування в Україні іноземців, в тому числі громадян РФ, а уряду розробити механізм контролю перетину кордону.

Отже, як передбачається, іноземець, який в'їжджає на територію України, повинен здати відбитки пальців.

У Держприкордонслужбі підкреслюють, що це безпека країни, але також їх особиста безпека.

«Іноземці будуть давати нам свої біометричні дані, які ми в подальшому будемо використовувати, і для цього їм не обов'язково мати біометричні або інші види паспорта», - кажуть в Держприкордонслужбі.

Правила в'їзду: біометричний контроль – це гібридний варіант візового режиму з росіянамиЕксперт Українського незалежного центру політичних досліджень оцінила намір України запровадити біометричний контроль з РФ.

Для громадян РФ буде двоступеневий рівень контролю.

Як іноземці вони повинні надавати біометричні дані, а також завчасно повідомити про в'їзд в Україну та подати мінімальний обсяг інформації про себе.

У планах, до 1 січня 2018 року обладнати необхідною апаратурою 157 основних пунктів пропуску.

«Крім того, створена система повинна буде обробляти більше 1 млн запитів в секунду, що є «серйозним завданням», але до цього часу система запрацює обов'язково», - повідомили в прикордонній службі.

Раніше міністр юстиції України Павло Петренко пояснив, чому біометричний режим з Росією краще візового.

Як відомо, в Росії пригрозили, що за рішенням України підуть відповідні дзеркальні заходи.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: