В Україні заговорили про перегляд Угоди про вільну торгівлю з ЄС

Угода про створення режиму вільної торгівлі застаріла та потребує допрацювання.

Про це заявила торгова представниця України Наталія Микольська під час щорічної зустрічі Yalta European Strategy, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Європейську правду».

«Річ у тім, що переговори щодо цієї ЗВТ завершилися дуже давно. І ця угода вже застаріла. Квоти, зокрема, не працюють ані для України, ані для ЄС», - заявила вона.

Нагадаємо, що переговори щодо створення ЗВТ із Євросоюзом почалися 10 років тому, відразу після вступу України у Світову організацію торгівлі, а завершилися – у 2013 році. З цього часу документ не коригувався.

«Угода набула чинності за декілька років після підписання. Звичайно, що з цього часу вона застаріла. Змінилася і українська економіка, і європейська. Тепер нам треба сідати та дискутувати, де ми можемо додатково піти назустріч і скасувати ці обмеження», - додала Микольська.

Своєю чергою, режим ЗВТ розпочав діяти з 1 січня 2015 року. Згідно з Угодою про асоціацію, сторони мають право розпочати переговори про корекцію угоди після трьох років з моменту набрання її чинності.

«Ще 2012 року із ЄС працювали декілька тисяч українських компаній. Минулого року – 12 тисяч. А лише протягом першого півріччя ця кількість зросла на 40%», - розповіла Наталія Микольська.

Нагадаємо, 1 серпня набула чинності Угода про зону вільної торгівлі між Україною та Канадою.

Уряд Канади виділив $13 мільйонів на програму розвитку і підтримки Угоди про зону вільної торгівлі між Україною та Канадою.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО