ЗВТ з Канадою: чи зможуть українці ввозити канадські авто без мита

Читать на русском
Олег Назаренкогендиректор ВААІД

Насправді, в угоді йдеться лише про зниження мита, а не про скасування. На нові та вживані авто з Канади імпортне мито не скасовується, а зменшується до 6,1% з 10%. Протягом семи років воно буде зменшуватися до 0%.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів генеральний директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олег Назаренко, оцінюючи Угоду про зону вільної торгівлі між Україною та Канадою, згідно з якою канадські автомобілі з пробігом можна буде завозити з нульовим митом.

«Мито скасовується лише на вживані українські авто в разі їх експорту до Канади з України. Виходить, що в нас навіть не до кінця розуміли й знали, що виписано в тексті угоди», – підкреслив він.

За словами експерта, в тексті угоди є восьмизначні коди для авто, тобто розділів «вживані» та «нові» немає.

Продаж вживаних автомобілів: нові правила оподаткуванняВерховна Рада змінила правила оподаткування операцій із продажу вживаних автомобілів. Тепер податкове навантаження на покупця такого засобу пересування значно зменшується.

«Зниження мита несуттєве, але сьогодні для населення важливим є будь-яке зниження. У 2015 році в Україну було завезено близько 300 електрокарів. Потім зняли мито – 10% вартості. Імпорт електрокарів зріс у 10 разів. Тому зниження – це добре, люди рахують кожну гривню», – зазначив фахівець.

Взагалі, як уточнив експерт, у перевезенні автомобілів із Канади немає нічого складного.

«Якщо звичайна людина може поїхати до Польщі та купити собі автомобіль, тим паче є безвіз, а юридичним особам це заборонено, тому що лише один автомобіль дозволено завозити за пільговими тарифами, то тут жодних питань немає. Вартість залежить від того, наскільки терміново потрібен автомобіль», – розповів Олег Назаренко.

Відзначимо, що угода про ЗВТ з Канадою набуває чинності з 1 серпня цього року.

Як змінилося податкове навантаження, дивіться в інфографіці «Продаж вживаних автомобілів. Нові правила оподаткування».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: