Набув чинності закон про обов'язкове встановлення в будинках лічильників тепла та води

Набув чинності закон №2119-VIII про комерційний облік послуг із постачання теплової енергії та водопостачання.

Про це повідомляється на сайті Верховної Ради, передає «Слово і Діло».

Оператори зовнішніх інженерних мереж, тепломереж і водоканалів мають обладнати всі житлові будинки побудинковими вузлами обліку теплової енергії та води. Лічильники в нежитлових приміщеннях потрібно встановити протягом року після дати набуття чинності законом, в житлових будинках – протягом двох років.

Витрати на обладнання будинків лічильниками, зазнані оператором зовнішніх інженерних мереж, відшкодовуються споживачами відповідних комунальних послуг.

У багатоквартирних будинках та інших будівлях, де налічується більш ніж один споживач, необхідно встановити індивідуальні квартирні прилади обліку.

Закон забороняє приєднання до зовнішніх інженерних мереж побудованих будівель, не обладнаних лічильниками. При цьому оснащення приладами обліку не буде обов'язковим для приміщень, відокремлених від централізованих систем опалення або водопостачання. В разі наявності окремого відгалуження системи опалення в квартиру встановлення лічильника буде необхідним.

22 червня Верховна Рада ухвалила закон про обов'язкове встановлення в будинках лічильників тепла та води. Законопроект «Про комерційний облік комунальних послуг» у повторному другому читанні підтримали 238 нардепів. Президент України Петро Порошенко підписав закон 28 липня.

Як повідомлялося раніше, за псування лічильників комунальних послуг саджатимуть на 5 років.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО