Порошенко підписав закон, що зобов’язує ставити лічильники

Читать на русском
Документ передбачає обов'язкове оснащення лічильниками всіх будівель, приєднаних до зовнішніх теплових мереж, мереж гарячого та холодного водопостачання.

Президент України Петро Порошенко підписав закон України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання».

Про це повідомляє прес-служба глави держави, передає «Слово і Діло».

«Цим законом запроваджується обов'язковий облік тепла та води», – йдеться в повідомленні.

Документ передбачає обов'язкове оснащення лічильниками всіх будівель, приєднаних до зовнішніх теплових мереж, мереж гарячого та холодного водопостачання.

Відповідно до закону, такі лічильники мають бути встановлені операторами зовнішніх мереж до 1 жовтня 2018 року (для житлових будинків) або до 1 жовтня 2017 року (для нежитлових будівель).

Крім того, згідно з документом, для багатоквартирних будинків обов'язковим буде оснащення індивідуальними приладами обліку або приладами-розподільниками показників споживання теплової енергії. Такі лічильники мають бути встановлені до 1 жовтня 2018 року (для нежитлових будівель із кількома споживачами – до 1 жовтня 2017 року).

Закон забороняє приєднання до мереж нових будівель, які не обладнані зазначеними вище лічильниками.

Документ також встановлює, що розрахунки за комунальні послуги мають здійснюватися виключно на підставі даних комерційного обліку, що гарантує доступ до таких даних для споживачів.

В прес-службі підкреслили, що завдяки обліку населення платитиме лише за спожиті ресурси, й це сприятиме зменшенню витрат споживачів на оплату комунальних послуг.

«Нормами закону визначений порядок оснащення будівель та окремих приміщень вузлами комерційного обліку, їх обслуговування, заміни та абонентського обліку, особливості зняття показів вузлів обліку та відповідного розподілу обсягу спожитих комунальних послуг, організаційно-правові засади формування рахунків на оплату комунальних послуг», – йдеться також у повідомленні.

У прес-службі зазначили, що за оцінками експертного середовища, ухвалення документу дозволить знизити на три чверті обсяг необлікованих витрат води у внутрішньобудинкових системах та скоротити споживання теплової енергії протягом 1-3 років у середньому на 15-20%, що, своєю чергою, сприятиме зменшенню споживання газу та скороченню викидів парникових газів.

Нагадаємо, Верховна Рада 22 червня 2017 року схвалила обов'язкове встановлення лічильників води і тепла.

Як заощадити за допомогою лічильників, можна прочитати в матеріалі «Слова і Діла».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: