Абонплата за газ: чи зможе європейська практика не стати грабунком населення України

Читать на русском
Святослав Павлюкспеціаліст з енергозбереження "РПР"

Логіка в цьому є, питання лише в тому, на основі чого нараховувати абонплату. Якщо газ, грубо кажучи, розподілений на дві частини – вартість газу та транспортування, то купити його можна в іншої компанії. Якщо Україна йде шляхом створення ринку газу, то розподіл на газ та транспортування має сенс.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів фахівець «Реанімаційного пакету реформ» Святослав Павлюк, оцінюючи намір НКРЕКП повернутися до питання запровадження абонплати за газ.

«Головне питання в тому, на основі чого нараховувати ціну на транспортування, на основі чого вона визначається, як нараховується. Саме тут є найбільша загроза», – констатував Павлюк.

«Питання в тому, чи нараховуватиметься ціна за приєднаною потужністю лічильника, чи за приєднаною потужністю газових приладів. Грубо кажучи, мінімальний лічильник, який стоїть у квартирах, – 4 кубометри на годину, а потужність газової плити – півтора. Абонплату нараховуватимуть за лічильником, а за фактом єдиний газоприлад бере більше, ніж потрібно. Тобто в такій потужності просто немає необхідності», – пояснив експерт.

За його словами, саме такі нюанси впливають на цінову політику вдвічі.

«Тут буде найбільша дискусія», – зауважив він.

Рано чи пізно все одно доведеться йти шляхом європейської практики. Питання в тому, як довго ми будемо йти до цієї європейської практики та як багато на шляху втратимо.

«Європейська практика найкраща на сьогодні в частині захисту прав споживача, а не постачальника. Інша річ, що ми в Україні можемо викрутити всі ці речі протилежно. Тому питання в тому, за рахунок чого нараховуватиметься тариф на розподіл», – наголосив він.

На його переконання, на сьогодні тарифи завищені.

Порівняння комунальних тарифів: Україна та США«Слово і Діло» вирішило порівняти суми, які платять за комунальні послуги в Україні та за океаном – у Сполучених Штатах Америки.

«Загалом споживачі України, які купують газ, оплачують сам газ та послугу з його доставки. Розподіл газу на транспортування та сам газ не має підняти ціну для кінцевого споживача, а мало б його скоротити, щоб створити конкуренцію саме серед постачальників. При розподілі рахунків на дві частини ціна не має зростати, тому що вона на сьогодні де-факто включає і транспортування, і сам газ», – проаналізував Святослав Павлюк.

Чи справедливими є тарифи на ЖКП, які платять українці, «Слово і Діло» спробувало з'ясувати, порівнявши їх із відповідними показниками в США. Детальніше – в матеріалі «Порівняння комунальних тарифів. Україна та США».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: