Янукович наперед знав, що готується анексія Криму – Мін'юст

Активні дії з підготовки окупації Криму Росія розпочала ще в 2013 році, а екс-президент Віктор Янукович знав про це.

Про це на брифінгу заявив міністр юстиції Павло Петренко, передає «Слово і Діло» з посиланням на «Ліга.net».

«Ми чітко встановили й подали у вигляді письмових доказів до ЄСПЛ документи, які свідчать, що активну фазу підготовки до захоплення Криму РФ розпочала ще в 2014 році. Але ми розуміємо, що такий план був і раніше. Нам вдалося отримати докази, що в 2013 році РФ уже розпочала активні дії на території Криму», – розповів він.

«Це підтверджується тим, що РФ несанкціоновано збільшила свій військовий контингент. На територію України з боку Криму незаконно перекидалися особовий склад і техніка РФ. Це підтверджується й тим, що вони вели активну підривну й розвідувальну роботу в місцевих органах влади Криму, й це зафіксовано документально», – сказав Петренко, підкресливши, що Мін'юсту відомі прізвища посадових осіб РФ, які координували цю спецоперацію.

Петренко зазначив, що в матеріалах позову є документальні докази захоплення в полон і застосування тортур з боку російських силовиків до місцевих жителів Криму в 2014 році.

«Це ще раз підтверджує, що версія РФ про те, що вони «емоційно відреагували на революцію» й «допомогли своїм братам» у Криму, провівши «референдум», – це абсолютна брехня», – сказав міністр.

Петренко підкреслив, що колишнє керівництво України не могло не знати про дії щодо підготовки окупації півострова.

«Фактично, вони допомагали тому, щоб у Криму розвивалася підготовка до захоплення в 2013 році. Всі ці докази ми подали до ЄСПЛ», – заявив міністр.

Нагадаємо, ГПУ отримала докази державної зради Януковича, а в грудні 2016 року Україна отримала офіційне повідомлення про статус президента-втікача в Росії.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО