НАЗК проігнорувало пропозиції Мін'юсту при розробці механізму перевірки е-декларацій

Національне агентство з питань запобігання корупції не врахувало пропозиції Міністерства юстиції при розробці механізму перевірки відомостей, внесених до електронних декларацій.

Про це журналістам заявив очільник Мін'юсту Павло Петренко, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

«Мін'юст направив свої пропозиції на семи сторінках, які ми представляли публічно. На жаль, у тій редакції, яка була повторно надіслана Нацагентством на нашу адресу, не врахована жодна наша пропозиція. Я як міністр юстиції не маю права зареєструвати будь-яке рішення органу, якщо це рішення не відповідає Конституції та законам», – зазначив міністр.

За його словами, у варіанті, який надало НАЗК, «немає ані термінів початку, ані термінів завершення перевірки, немає порядку ухвалення рішення про початок перевірки, немає можливості отримання пояснень від особи, яка подала декларацію».

«У цих порядках не врахована фактично жодна наша пропозиція, крім технічних. Так, досі немає можливості публічного доступу до висновків, які робить НАЗК. Досі немає чітких термінів проведення перевірки, немає зрозумілого механізму отримання пояснень декларанта про недостовірність або відмінності інформації в його декларації від державної бази даних, там досі немає чіткої процедури призначення самої перевірки. Не може рядовий, будь-який співробітник НАЗК призначати перевірку, це не передбачено законом про запобігання корупції», – додав Петренко.

Нагадаємо, раніше в НАЗК заявили, що нададуть повний доступ до е-декларацій лише за рішенням суду. Крім того, відомство вже направило справу про купівлю квартири народним депутатом Сергієм Лещенком до суду.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО