Болгарія та Туреччина зацікавлені в поставках газу через Україну

Болгарія та Туреччина зацікавлені в закупівлях природного газу з газотранспортної системи Європейського Союзу та в його транзиті через територію України.

Про це на прес-конференції в четвер повідомив президент «Укртрансгазу» Ігор Прокопів, пише «Інтерфакс-Україна», повідомляє «Слово і Діло».

«Болгарія та Туреччина готові купувати газ із Європи через Україну. Йдуть серйозні переговори. У перших числах квітня відбудуться переговори зі словаками», – сказав Прокопів.

Прокопів упевнений, що поточний рік стане ключовим у питанні використання української ГТС у поставках природного газу з ГТС Північної Європи в напрямку Південної.

Водночас віце-президент «Укртрансгазу» Мирослав Химко розповів,що наразі йде переговорний процес із Румунією про початок транспортування газу в бік України. «Ми вже зійшлися на думці з румунською стороною: будуть окремі газопроводи для поставок в одному та в протилежному напрямках», – каже Химко.

Він пояснив, що цього року в Румунії спливає термін контракту з «Газпромом», після чого румунська сторона зможе працювати з Україною.

Як повідомлялося раніше, Російська Федерація розраховує отримати до 2017 року доступ до покладів природного газу шельфу Чорного моря поблизу берегів анексованого Криму.

У березні стало відомо, що Європейська комісія висловила готовність бути посередником у переговорах між Україною та Росією в узгодженні питань про постачання та транзит природного газу.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО