В родовищах України запасу газу на 50 років – Демчишин

Читать на русском

Україна планує стимулювати інвесторів вкладати в нові свердловини та реконструювати старі, аби нарощувати видобуток власного газу.

Про це повідомив виданню «Фокус» міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин, пише «Слово і Діло» з посиланням на «ТСН».

Так, за словами міністра, в Україні більше трильйона кубометрів запасів традиційного газу, а ми видобуваємо 20 млрд в рік, тобто в України є розвіданий запас на 50 років.

«Потрібно дати стимул інвесторам вкладати в нові свердловини і реконструкцію старих. Зараз ми її надамо у вигляді зниження рентної плати – для нових свердловин, що експлуатуються до двох років, буде запропоновано понижуючий коефіцієнт 0,55. Вважаю, що до 2017 року власний видобуток України може зрости до 25 млрд кубометрів», – розповідає Володимир Демчишин.

Він також зазначив, що Україна скорочуватиме споживання газу на 25%, аби знизити газову залежніть. Планується це робити за рахунок утеплення дахів, підвалів, вікон, стін.

«Це те, що не було зроблено в 2007-2008 роках. Тоді квадратний метр у Києві коштував 3-4 тисячі доларів, і люди масово купували хрущовки і панельки, не замислюючись, наскільки якісні ці метри. Якби були інші тарифи на комуналку, то вони б поставилися до цього відповідальніше. А сьогодні виходить, що ми вдуваємо в їхнє житло тепло, а воно гріє атмосферу», – заявив міністр.

За словами міністра економити Україна буде і за рахунок промисловості, там також планується зменшити споживання газу. «Наприклад Польща, яка при ВВП втричі більшим, ніж в України, споживає всього 18 млрд кубометрів газу. У свою чергу, Україні потрібно 43 млрд», – розповідає Демчишин.

Міністр енергетики та вугільної промисловості України також повідомив, що державі для забезпечення своїх потреб у газі необхідно імпортувати 8 млрд кубометрів. Це виходить з розрахунків, що 13 млрд споживає населення, 20 млрд – промисловий сектор. При цьому власний видобуток – 25 млрд кубометрів.

«Навіть сьогодні за існуючих потужностей реверсу ми можемо отримувати з Європи більше 15 млрд. А коли буде запущений польський інтерконектор, то це може бути 18-20 млрд кубометрів в рік. Втім, якщо до того моменту ми зможемо отримувати російський газ за більш вигідною ціною, то чому ні»,  констатував Демчишин.

Нагадаємо, раніше заступник глави Адміністрації Президента Дмитро Шимків завив, що при успішному реформуванні нафтогазової галузі, Україна зможе не тільки відмовитися від імпорту блакитного палива з Росії, але і почати експорт власного газу.


За його словами, на сьогоднішній день ефективність половини українських свердловин – 30-40%. «Їх дебет можна збільшити в рази, якщо правильно провести обслуговування і підвищити ефективність експлуатації, і якщо реформа «Нафтогазу», яку хочуть зробити, почне знаходити відгук у політичних партій», – зазначає заступник глави АП.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: