Період низьких цін на нафту може тривати 15 років – Мінфін РФ

Фаза низьких цін на нафту може тривати до 15 років, при цьому російська економіка краще за інші сировинні адаптується до нових цін на нафту.

Про це в інтерв'ю газеті «Ведомости» заявив заступник міністра фінансів Росії Максим Орєшкін, передає «Слово і Дело».

«Зараз ми увійшли у фазу знижених цін на сировинні товари, й це може тривати до 15 років, як було в минулі роки. Це означає іншу парадигму в порівнянні з тим, з чим ми жили попередні 15 років», – вважає він.

За словами Орешкіна, інфляція в Росії в 2016 році при збереженні поточних цін на нафту складе 7,5-8%, при цьому Мінфін опрацьовує кілька різних сценаріїв з урахуванням різних цін нафти.

Орєшкін відзначив, що російська економіка краще за інші сировинні адаптується до нових цін на нафту, вона «пройшла далі за всіх щодо адаптації до нової реальності».

Нагадаємо, що 18 лютого міжнародне рейтингове агентство Moody's переглянуло прогноз щодо російської економіки в бік погіршення. Якщо раніше воно говорило про падіння ВВП РФ в 2016 році на 0,5-1,5%, то тепер очікується скорочення на 2,5%.

Раніше повідомлялося, що глава Міненерго РФ Олександр Новак, міністр нафти та мінеральних ресурсів Саудівської Аравії Алі аль-Наїмі та інші представники країн ОПЕК домовилися про заморожування обсягів нафтовидобутку на рівні січня 2016 року.

Водночас керівництво Ісламської республіки Іран не має наміру стримувати видобуток нафти, а замість цього продовжить нарощувати її обсяги для досягнення показників досанкційного періоду.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО