Щоб не стати сировинним придатком, Україна має розвивати сільський бізнес – науковець

Читать на русском
За сьогоднішнього рівня монополізації аграрного бізнесу Україна ризикує стати сировинним придатком для розвинених країн світу.

Україна має демонополізувати аграрний бізнес, розвиваючи та заохочуючи підприємництво серед сільського населення – інакше наша країна ризикує опинитися серед списку країн-постачальників сировини агропромислової продукції, не розвиваючи при цьому власне сільськогосподарське виробництво.

Таку думку в інтерв’ю для газети «Дзеркало тижня» висловив президент Національної академії аграрних наук Ярослав Гадзало, передає «Слово і Діло».

За словами науковця, з моменту набуття Україною незалежності до 2013 року чисельність сільського населення в Україні скоротилась на 3 мільйони осіб, а сьогодні, за офіційними даними, в селах проживає близько 14 млн людей. При цьому сіл, населення яких складає менше 50 чоловік, на сьогодні вже більше 4 тисяч. Підприємницькою діяльністю охоплені лише 600 із них., при тому, що в кращі часи цей показник складав близько 5 мільйонів.

Така тенденція характерна для країн третього світу, що вважаються сучасними сировинними базами, переконаний Гадзало.

«А розвинені країни вдаються до політики стримування падіння підприємницької зайнятості в сільській місцевості. Так, в США за період з 1990-го по 2013 р вона знизилася на 7% проти 81% – в Аргентині та 72% – в Україні! Стара Європа змогла навіть кілька наростити таку зайнятість», – констатує вчений.

Павленко обіцяє впровадити систему агрострахуванняСказано 15 травня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

А найбільшою проблемою стрімкого падіння сільськогосподарського індексу Гадзало вважає монополізацію вітчизняної агропромислової галузі. Саме великий бізнес зміг найбільш вдало скористатися перевагами здійснюваних в Україні земельної, аграрної та податкової реформ. Таким чином монополізація ресурсів стала серйозною загрозою середньому та малому бізнесу на селі.

«Досить тривалий час зростання агрохолдингізаціі України лобіюється її сильними сторонами. Солідна динаміка нарощування виробництва, експорту продукції, валютних надходжень, масштабне залучення інвестицій зі світових фондових ринків та ін. вивели вітчизняну аграрну галузь на перші позиції не тільки в економіці України, але й на світовому агропродовольчому ринку. Ці успіхи настільки помітні для політикуму країни, що вирішення проблем оптимізації та реформування агрохолдингів протягом багатьох років відкладається», – пояснює академік.

Нагадаємо, як днями писало «Слово і Діло», до 1 січня 2016 року в Україні діє мораторій на продаж землі.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: