Апеляційний суд постановив поновити Фаріон на посаді у Львівській політехніці

Читать на русском
Суд постановив поновити Ірину Фаріон на посаді професора кафедри української мови у Львівській політехніці та виплатити їй компенсацію.
Фото: Getty Images

Львівський апеляційний суд 29 травня скасував рішення суду першої інстанції та поновив мовознавицю Ірину Фаріон на посаді професорки кафедри української мови Львівської політехніки.

Відповідну постанову ухвалила колегія суддів у складі головуючої Світлани Копняк, суддів Світлани Бойко та Андрія Ніткевича, пише zaxid.net.

Мовний скандал із Іриною Фаріон: як розвивалися подіїСтався черговий скандал з Іриною Фаріон – вона розкритикувала російськомовних бійців ЗСУ. У чому суть її висловлювань і що сталося далі – на інфографіці.

Фаріон просила скасувати рішення суду першої інстанції, який відмовився поновити її на посаді професора кафедри української мови та виплатити їй середній заробіток за півроку.

У результаті апеляційний суд частково задовольнив апеляційну скаргу Фаріон. Рішення Галицького районного суду Львова від 7 лютого 2024 року скасував та ухвалив нове.

«Визнати незаконним та скасувати наказ ректора НУ “Львівська політехніка” від 15 листопада 2023 року про звільнення Фаріон Ірини Дмитрівни з посади професорки кафедри української мови з 16 листопада 2023 року та наказ ректора від 28 листопада 2023 року про внесення змін до наказу від 15 листопада. Поновити Ірину Фаріон на посаді професорки кафедри української мови з 24 листопада 2023 року», – йдеться у постанові.

Відповідно до постанови суду, Львівська політехніка має виплатити Фаріон середній заробіток за час вимушеного прогулу у розмірі майже 124 тис. грн, а також судовий збір.

Постанова апеляційного суду вступає в дію з моменту проголошення, але ще може бути оскаржена в касації.

Нагадаємо, 15 листопада 2023 року правоохоронці відкрили кримінальне провадження щодо Ірини Фаріон. Її звинувачують в образі гідності військових, погрозах їм, порушенні рівноправності громадян, порушенні таємниці листування та кількох інших правопорушеннях.

Того ж дня Національний університет «Львівська політехніка» звільнив Фаріон з посади професорки кафедри української мови на тлі її звинувачень у бік військових в тому, що вони спілкуються російською мовою.

9 грудня Фаріон подала позов через звільнення з «Львівської політехніки». Але суд відмовився поновити її на посаді.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: