Суд відмовився поновити Фаріон на посаді у Львівській політехніці

Читать на русском
Колишня народна депутатка та мовознавець Ірина Фаріон програла суд щодо свого звільнення з посади професорки Львівської політехніки.
Фото: Getty Images

Колишня народна депутатка України та мовознавець Ірина Фаріон програла суд щодо свого звільнення з посади професорки Національного університету «Львівська політехніка».

Відповідні дані були опубліковані у судовому реєстрі.

Мовний скандал із Іриною Фаріон: як розвивалися подіїСтався черговий скандал з Іриною Фаріон – вона розкритикувала російськомовних бійців ЗСУ. У чому суть її висловлювань і що сталося далі – на інфографіці.

У своєму позові Фаріон зазначала, що її звільнення є незаконним. Вона також вважає, що рівень її компетенції, професійні навички, робота на посаді викладача університету, а також наукові праці та законотворча діяльність на виборних посадах свідчать про те, що вона послідовно дотримується принципів запровадження державної мови у всіх сферах життєдіяльності країни.

Екснардепка просила стягнути середній заробіток за весь період вимушеного прогулу, а також компенсувати всі понесені нею під час розгляду справи судові витрати.

Галицький районний суд Львова у своєму рішенні погодився з доводами відповідача про те, що «у момент, коли стоїть питання існування української держави, розпалювати ворожнечу, зокрема публічно принижувати воїнів, висловлюючи на їхню адресу тези, що містять ознаки нетерпимості до певної групи осіб, через те, що вони не говорять українською мовою, неприпустимо».

Також було зазначено, що суд «вважає категорично неприйнятними» у демократичній країні прояви нетерпимості до певної групи чи категорії населення (у даному випадку – військовослужбовців), за будь-якою ознакою, зокрема віком, статтю, національністю чи мовою спілкування.

Нагадаємо, 15 листопада правоохоронці відкрили кримінальне провадження щодо Ірини Фаріон. Її звинувачують у образі гідності військових, погрозах їм, порушенні рівноправності громадян, порушенні таємниці листування та кількох інших правопорушеннях.

Того ж дня Національний університет «Львівська політехніка» звільнив Фаріон з посади професорки кафедри української мови на тлі його звинувачень у бік військових у тому, що вони спілкуються російською мовою.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: