У НАТО вимагають від Столтенберга більшої ясності щодо плану підтримки України на 100 млрд – Politico

Читать на русском
Країни НАТО вимагають від Єнса Столтенберга більшої ясності щодо плану підтримки України на 100 млрд євро. Деякі припускають, що суму буде переглянуто.
Getty Images

Союзники по НАТО вимагають, щоб генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг цього тижня чітко представив свій план підтримки України у розмірі 100 млрд євро.

Про це пише Politico.

Польща та Латвія підтримали ідею створити в НАТО 100-мільярдний фонд для УкраїниУряди Польщі та Латвії підтримають створення фонду довгострокової допомоги Україні у структурі НАТО.

За інформацією видання, за лаштунками навіть деякі з найближчих східноєвропейських союзників України ставляться до плану стримано, питаючи, де і як буде взято таку величезну суму грошей. Водночас, до липневої зустрічі лідерів НАТО у Вашингтоні залишилося всього кілька тижнів.

«План трохи заплутаний», – сказав східноєвропейський чиновник. Союзники очікують, що Столтенберг внесе більше ясності під час празької зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО у четвер та п'ятницю.

Крім того, невідомо, чи підтримають цей план Німеччина та Франція.

Інший чиновник, також із дружньої до України держави, припустив, що цифру в 100 млрд євро зрештою буде переглянуто.

Нагадаємо, на початку квітня зі ЗМІ стало відомо, що Столтенберг запропонує країнам НАТО створити фонд внесків для України на 100 млрд. Сума буде розрахована на п'ять років. Генсек підтвердив намір обговорити багаторічний пакет допомоги для України, щоб підтримка була більш передбачуваною.

Але план Столтенберга відразу викликав неоднозначну реакцію з боку міністрів закордонних справ країн Альянсу. Наприклад, Угорщина вже заявила, що не братиме у ньому участі.

Україна вважає малоймовірним, що такий масштабний план вдасться реалізувати.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: