Дотримання прав ЛГБТ: як змінювалася ситуація в Україні

Читать на русском

Червень традиційно є місяцем захисту прав ЛГБТ-спільноти. Хоча більшість українців, як засвідчило опитування КМІС рік тому, погоджуються з тим, що представники ЛГБТ повинні мати рівні права з іншими громадянами, це мало реалізовано на практиці. За оцінкою Міжнародної асоціації лесбійок, геїв, бісексуалів, трансгендерних та інтерсексуальних людей (ILGA), Україна посідає 41 місце серед 49 країн Європи за рівнем політико-правового захисту прав сексуальних меншин. «Слово і діло» вивчило, як змінювалася оцінка протягом останніх років.

Міжнародна організація ILGA ранжує 49 європейських країн за рівнем дотримання прав ЛГБТ за шкалою від 0% (грубі порушення прав людини, дискримінація) до 100% (дотримання прав людини, повна рівність).

Для складання рейтингу використовується 75 критеріїв, поділених на сім груп:

  • рівність та наявність дискримінації
  • родина
  • злочини на ґрунті ненависті та мова ненависті
  • юридичне визнання гендеру
  • тілесна недоторканність
  • простір громадянського суспільства
  • захист законом ЛГБТК+

У поточному році організація оцінила рівень дотримання прав ЛГБТ в Україні у 18,76%. Це зниження порівняно з попереднім роком – 20,16% у 2023 році.

Найвищу оцінку Україна отримала у категорії простір громадянського суспільства (83,3%), а також юридичне визнання гендеру (46,57%). «Нулі» поставлені у категоріях сім'я, злочини на ґрунті ненависті та мова ненависті, тілесна недоторканність та захист законом.

У звіті організація визнає, що повномасштабна війна порушує нормальну роботу органів влади, але «не скасовує обов'язки забезпечувати дотримання прав ЛГБТ». Щоб покращити оцінку Україні рекомендують:

  • ухвалити законодавство для реєстрації одностатевих шлюбів;
  • ухвалити закони про злочини на ґрунті ненависті, включаючи злочини на ґрунті упереджень, що ґрунтуються на сексуальній орієнтації, гендерній ідентичності, гендерному самовираженні та статевих характеристиках;
  • збільшити кількість ресурсів для допомоги ЛГБТ-людям, які постраждали через війну.

Найвищу оцінка за рівнем дотримання прав ЛГБТ Україна мала в 2020 році – 21,54%, найнижча була в 2015 році – 10%.

Лідером рейтингу у 2013-2015 роках була Велика Британія: рівень дотримання прав ЛГБТ у країні був оцінений у 76,5%, 80,25% та 86% відповідно.

Останні дев'ять років першість у Європі утримує Мальта. Найвищу оцінку рівня дотримання прав ЛГБТ було присвоєно країні у 2021 році – 93,78%. В 2024 році – 87,83%.

Аутсайдерами рейтингу по черзі є Азербайджан та росія. У 2024 році саме росія посіла останнє місце в рейтингу, рівень дотримання прав ЛГБТ там оцінено в 2% (у тому числі через ухвалення закону про заборону трансгендерного переходу).

Нагадаємо, у березні 2023-го у Верховній раді було зареєстровано законопроєкт про одностатеві та різностатеві цивільні партнерства. Він досі не розглянутий.

У серпні 2022 року президент України Володимир Зеленський відповів на петицію про легалізацію одностатевих шлюбів.

З інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, в яких країнах дозволено одностатеві шлюби та союзи.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: