У яких країнах дозволені одностатеві шлюби та союзи

Читать на русском

У Швейцарії на вихідних провели референдум щодо питання легалізації одностатевих шлюбів. У результаті близько 64% виборців підтримали закон, який надає одностатевим парам повні права на вступ у шлюб і усиновлення. «Слово і діло» вирішило поцікавитися, в яких ще країнах дозволені одностатеві шлюби і союзи (цивільні союзи або партнерство).

Країни світу, де дозволені одностатеві шлюби та одностатеві союзи – на інфографіці Слово і діло.
Країни, де дозволені одностатеві шлюбиСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Одностатеві шлюби легалізовані приблизно в 30 країнах світу. У 2001 році це зробили Нідерланди, в 2003-му – Бельгія, в 2005-му – Іспанія і Канада, в 2006-му – ПАР.

Норвегія і Швеція легалізували одностатеві шлюби в 2009 році, в 2010-му це зробили Португалія, Аргентина та Ісландія, в 2012-му – Данія, у 2013-му – Франція, Бразилія, Уругвай і Нова Зеландія, в 2014-му – Англія, Уельс і Шотландія, в 2015-му – Люксембург та Ірландія, в 2016-му – Колумбія.

В Австралії, Фінляндії, Німеччині та на Мальті відповідні закони були ухвалені в 2017 році. З 2019 року одностатеві шлюби дозволені в Австрії, Еквадорі і на Тайвані, з 2020-го – в Північній Ірландії і Коста-Риці.

У США легалізація одностатевих шлюбів відбувалася поступово. У 2015 році, коли вони були дозволені в 35 штатах з 50, Верховний суд зобов'язав реєструвати одностатеві шлюби владу у всіх штатах.

В Ізраїлі від 1994 року одностатеві союзи визнаються нарівні зі шлюбами, укладеними без участі рабина. Одностатеві союзи дозволені також у Хорватії, Чехії, Греції, Угорщини, Італії, Ліхтенштейні та на Кіпрі.

Нагадаємо, на інфографіці можна подивитися, скільки шлюбів і розлучень реєструють в Україні та інших країнах.

Також ми писали, в яких країнах Близького Сходу і Північної Африки жінки мають більше прав.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: