Вибори до Європарламенту-2024: як може змінитися розклад сил

Читать на русском

Вибори до Європейського парламенту відбуватимуться з 6 до 9 червня. Останні опитування показали, що європейці цього року виявляють до них більший інтерес, аніж раніше – 71% громадян, ймовірно, прийдуть на голосування. Держави-члени ЄС обирають різну кількість європейських депутатів – залежно від розміру країни, це може бути щонайменше 6, а максимум 96 осіб (найбільше представництво має Німеччина). У Європейському парламенті нині 705 місць, але після виборів їхня кількість збільшиться до 720. «Слово і діло» пропонує подивитися, як може змінитися розклад сил.

Останні роки найбільшу кількість місць у Європарламенті займають проєвропейські фракції: «Європейська народна партія» (християнські демократи, консерватори) – зараз 176 місць, група Прогресивного альянсу соціалістів та демократів (соціал-демократи, соціалісти) – 139 місць, група «Оновлення Європи» (ліберали, центристи) – 102 місця.

У «зелених» у поточному складі Європарламенту 72 місця, у Групи європейських консерваторів та реформістів 69 місць, правих популістів – 58 місць, лівих – 37 місць.

Основний прогноз експертів на червневі вибори полягає в тому, що у багатьох країнах голоси виборців змістяться праворуч – правопопулістські та праворадикальні партії отримають більшу підтримку, а лівоцентристи та «зелені» її втратять.

При цьому, за прогнозами, дві основні фракції Європарламенту – Європейської народної партії та Прогресивного альянсу соціалістів і демократів – збережуть за собою позиції. На сьогоднішній день, ґрунтуючись на опитуваннях, фракція ЄНП може отримати 175 місць у Європарламенті, а Прогресивний альянс – 143.

У той же час ліберали з Renew можуть втратити значну кількість місць та отримати 83 мандати. Представництво «зелених» за прогнозом скоротиться майже вдвічі – до 41 місця.

Група європейських консерваторів та реформістів може отримати 71 місце у новому парламенті.

Праворадикальна фракція «Ідентичність і демократія» за прогнозами може збільшити кількість місць до 85.

Крім того, 50 місць можуть одержати неафілійовані партії.

Нагадаємо, після виборів до Європарламенту зміниться керівник та склад Єврокомісії. З інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, як довго керує ЄК Урсула фон дер Ляєн та хто були її попередники.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: