У Києві знесли незаконний «храм-МАФ» УПЦ МП біля Десятинної церкви

Читать на русском
На території Національного музею історії України демонтували незаконно збудований храм УПЦ МП. Він проіснував 17 років.
wikimedia.org

У Києві вночі 17 травня на території Національного музею історії України демонтували незаконно збудований храм УПЦ Московського патріархату. Він стояв біля руїн Десятинної церкви.

Про це повідомило керівництво музею.

Храм УПЦ МП було зведено ще у 2007 році на території музею у буферній зоні об'єкта всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Київ: Собор Святої Софії та прилеглі монастирські будівлі, Києво-Печерська Лавра». За документами це було три кіоски по 20 м кв., звідки з'явилася назва «храм-МАФ».

У музеї зазначили, що споруда була збудована з порушенням законодавства, без археологічного обстеження та дозволу Інституту археології НАНУ, а також без дозволів Міністерства культури та інформаційної політики. Крім того, в експлуатацію будівлю в установленому порядку так і не було введено.

Громада УПЦ МП мала самостійно демонтувати храм на виконання рішення Господарського суду Києва, але проігнорувала це. 16 травня Державна виконавча служба України забезпечила виконання судового рішення щодо демонтажу.

Музей планує використати звільнену територію для проведення просвітницьких заходів та дитячих програм, присвячених як давньому минулому, так і сучасній історії України. Також у майбутньому плануються археологічні дослідження ділянок, які досі не вивчені або не стали експозиційними об'єктами.

Нагадаємо, у квітні у Львові демонтували незаконно збудовану дерев'яну церкву святого рівноапостольного князя Володимира УПЦ московського патріархату.

За даними опитування, 83% українців вважають, що держава тією чи іншою мірою має втрутитися у діяльність УПЦ МП. Парламентський комітет тим часом завершив роботу над законопроєктом, який передбачає заборону релігійних організацій, пов'язаних із росією. Його можуть ухвалити у травні чи червні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: