Стало відомо, скільки церков перейшли до ПЦУ за час повномасштабної війни

Читать на русском

В Україні залишається понад 8 тисяч церков Московського патріархату. З початку повномасштабної війни до ПЦУ перейшли лише 685 церков.
pixnio.com

З початку повномасштабної війни лише 685 церков перейшли до Православної церкви України. У той же час на території країни діють 8097 церков Московського патріархату.

Про це повідомляє Опендатабот.

Так, перед повномасштабним вторгненням в Україні було 8 тисяч 782 церкви Московського патріархату, з них лише 685 перейшли до Православної церкви України.

Пік переходів був в 2023 році – 386 церков стали частиною ПЦУ.

Найбільше установ змінили свій релігійний напрямок у Київській області – 164, а також Хмельницькій та Вінницькій – 155 та 75 відповідно. Найменше переходів було на сході країни.

Найбільше церков Московського патріархату залишилося у Донецькій області – 683, Дніпропетровській та Вінницькій – по 526. Найменше церков, пов'язаних із державою-агресором у Львівській та Івано-Франківській областях – 17 та 18 відповідно.

Незважаючи на таку кількість проросійських церков, лише 22 з них вказують на приналежність до Московського патріархату у своєму найменуванні.

Нагадаємо, у жовтні 2023 року Верховна рада підтримала у першому читанні законопроєкт про заборону релігійних організацій, пов'язаних із росією. З інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, як голосували фракції та групи.

У березні парламентський комітет рекомендував ухвалити законопроєкт про заборону УПЦ МП та інших релігійних організацій, пов'язаних із росією, у другому читанні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: