Литва готова відправити своїх солдатів в Україну з навчальною місією – прем'єрка

Читать на русском
Прем'єрка Литви заявила, що її країна готова відправити війська до України у рамках тренувальної місії. Але Київ про це поки що не просив.
kaunas.kasvyksta.lt

Литва готова відправити свої війська до України із навчальною місією, але Київ про це ще не просив.

Про це Financial Times сказала прем'єрка країни Інгріда Шимоніте.

Відправка західних військ в Україну: реакція союзників на заяву МакронаЯк союзники відреагували на заяву Еммануеля Макрона про можливість відправлення військ до України.

За словами прем'єрки, вона має парламентський дозвіл на відправку військ до України з навчальною метою.

Водночас Шимоніте визнала, що росія сприйняла б це як провокацію. «Якби ми просто думали про відповідь росії, то не змогли б нічого надіслати. Кожного другого тижня ви чуєте, що хтось зазнає ядерного бомбардування», – додала вона.

При цьому Шимоніте сказала, що сумнівається у застосуванні росією ядерної зброї, адже радіоактивні опади торкнуться й її території.

Прем'єрка Литви також прокоментувала питання щодо повернення українських чоловіків мобілізаційного віку: вона запевнила, що країна не збирається їх шукати чи депортувати. Але Шимоніте припустила, що ухилянтам від мобілізації (якщо це доведе Україна) може бути відмовлено у постійному проживанні.

Нагадаємо, президент Литви Гітанас Науседа підтримав ідею відправлення військ в Україну для проведення тренувальних місій. Глава МЗС країни Габрієлюс Ландсбергіс, у свою чергу, має сумніви, що країни Євросоюзу зможуть виробити єдину позицію з цього питання.

Раніше президент Франції Еммануель Макрон назвав дві умови для можливого відправлення сухопутних військ до України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: