Галущенко про плани рф запустити Запорізьку АЕС: це може призвести до ядерного інциденту

Читать на русском
Міністр енергетики Галущенко вважає абсурдним намір росії перезапустити тимчасово окуповану Запорізьку атомну електростанцію.
Фото: mev.gov.ua

Міністр енергетики України Герман Галущенко вважає абсурдним намір росії перезапустити тимчасово окуповану Запорізьку атомну електростанцію.

Заява міністра щодо цієї теми прозвучала в ефірі телемарафону.

Загроза теракту на Запорізькій АЕС: які можливі наслідки у разі витоку радіаціїЩо відбувається на Запорізькій АЕС та якими можуть бути наслідки надзвичайної ситуації – на інфографіці.

Галущенко підкреслив, що наразі росіяни не мають ліцензованого персоналу для запуску реакторів у роботу, а самодіяльність окупантів на станції «може призвести до ядерного інциденту».

«Навіть якщо уявити, що росіяни зберуть фахівців в росії і привезуть на станцію, то це буде неліцензований персонал. Запуск ними станції – це абсурд. Він неможливий ні в контексті українського законодавства, ні навіть російського та, звісно, міжнародного права», – наголосив міністр.

Галущенко також відзначив низку технічних проблем, які виникли на ЗАЕС після окупації. Йдеться насамперед про завершення термінів використання ядерного палива та відсутність достатніх обсягів води для експлуатації реакторів.

«Проблема з постачанням води на станцію виникла після знищення росіянами Каховської греблі. І якщо води в охолоджувачах вистачає, щоби шість блоків перебували в неробочому режимі, то для запуску ЗАЕС потрібні зовсім інші обсяги води», – додав він.

Нагадаємо, Запорізьку АЕС було захоплено 4 березня 2022-го. Нещодавно володимир путін повідомив МАГАТЕ про плани перезапустити її.

Раніше в ГУР повідомили, що окупанти запускають ударні дрони над реакторами Запорізької АЕС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: