Арку дружби народів у Києві можна демонтувати – Мінкультури

Читать на русском
Арка дружби народів у Києві більше не є памʼяткою, її виключили з реєстру, відтак вона може бути демонтована.
my-kiev.com

Міністерство культури та інформаційної політики своїм наказом визнало, що Арка дружби народів у Києві більше не входить до Державного реєстру нерухомих пам'яток України. Це означає, що її можна демонтувати.

Про це повідомила пресслужба Мінкультури 17 квітня. Відповідний наказ оприлюднено на сайті міністерства.

Тотальна дерусифікація: які пам'ятники в українських містах знесли у 2022 роціВ Україні в 2022 році зносили пам'ятники Пушкіну, Горькому, Катерині II, Суворову, Жукову, радянським воїнам. Більше – на інфографіці.

«Цим рішенням монумент втратив статус пам'ятки історії та може бути демонтований», – сказано у повідомленні.

У Мінкультури нагадали, що Арку дружби народів у Києві було встановлено у 1982 році з нагоди 60-річчя утворення СРСР та 65-річчя Жовтневого перевороту 1917 року. Вона належить до символіки російської імперської політики та підлягає повному демонтажу.

Незважаючи на те, що Київська міськрада перейменувала монумент на «Арку Свободи українського народу», монумент представляє виключно радянські ідеологеми та конотації, тому становить загрозу національній безпеці України – про це йдеться у висновку експертної комісії Українського інституту національної пам'яті.

У висновку також йдеться про те, що втілений у монументі міф про «возз’єднання» двох «братніх» народів не відповідає історичним реаліям.

«А в умовах широкомасштабного вторгнення російської федерації в Україну цей міф активно використовується для обґрунтування «законності» путінських територіальних претензій. Він також є частиною інформаційно-пропагандистської кампанії кремля, аби сформувати в українців викривлені уявлення про нібито «історичну бездержавність» Українського народу як «уламка» «розділеного російського народу», «штучність» України як держави.«У суспільній свідомості киян монумент ототожнюється з радянським режимом, не випадково мешканці столиці називають його «ярмом», – зазначили у Мінкультури.

Нагадаємо, у вересні 2021 року у Києві знесли монумент на честь дружби з Москвою.

У грудні 2023 року у Києві у Маріїнському парку демонтували пам'ятник учасникам антиукраїнського «січневого повстання», також прибрали пам'ятник «Таращанець» у сквері Дарницького району.

Влітку 2023 року у Києві замінили герб СРСР на герб України на монументі «Батьківщина-Мати». У КМДА розповідали, які ще пам'ятники в стилі СРСР і рф хочуть прибрати у столиці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: