У Києві планують перейменувати монумент «Батьківщина-мати»

Читать на русском
Монумент у Києві Батьківщина-мати пропонують перейменувати на Україна-мати. Рішення має затвердити Мінкульт.
Світлани Мялик

Монумент у Києві «Батьківщина-мати» пропонують перейменувати на «Україна-мати». Рішення має затвердити Мінкульт.

Про це повідомив гендиректор Національного музею історії України у Другій світовій війні Юрій Савчук в інтерв'ю Українському Радіо.

Заміна герба на щиті «Батьківщини-матері»: історія питанняНа монументі Батьківщина-мати збираються демонтувати радянський герб та встановити замість нього тризуб. Історія питання – на інфографіці.

За його словами, відповідне рішення було прийнято вчора, 28 липня, під час засідання вченої ради музею історії України у Другій світовій війні.

«У нас відбулося засідання вченої ради нашого музею, і на ньому було ухвалено важливі рішення. Одне з них – перейменування монумента «Батьківщина-мати» на монумент «Україна-мати», – заявив Савчук.

Він сподівається, що рішення буде затверджене Міністерством культури та інформаційної політики напередодні Дня незалежності України – 24 серпня.

«Має бути відповідний розпорядчий акт, яким є наказ Міністерства культури та інформаційної політики. Мною був затверджений графік необхідних дій, щоб досягнути цієї мети напередодні Дня Незалежності. І це не просто автономна мета. Я весь час підкреслюю взаємозв'язок цих процесів – зміни герба на щиті й появу тризуба, перейменування монумента, перейменування музею, розширення його функцій, нове осмислення, нові сенси, новий імідж», – додав гендиректор музею.

Нагадаємо, рік тому в «Дії» запустили опитування на тему того, що робити з радянським гербом на «Батьківщині-матері». Більшість учасників опитування (85%) обрали варіант замінити герб СРСР тризубом.

Нещодавно у Мінкульті розповіли подробиці заміни герба на щиті. Це буде об'ємна конструкція із двох типів металу – нержавіючої сталі українського виробництва «Запоріжсталь» та зарубіжного виробника.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: