МЗС готує нову комплексну стратегію щодо українців за кордоном – Кулеба

Читать на русском
Україна розробляє нову політику щодо громадян, які вимушено виїхали за кордон. Про це заявив голова МЗС Кулеба.
Фото: X / Dmytro Kuleba

Україна розробляє нову політику щодо громадян, які вимушено виїхали за кордон.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час Форуму дипломатії воєнного часу.

Як змінювалися наміри українських біженців щодо повернення додомуПонад 60 відсотків біженців планують повернутися до України. Як змінювалися їхні наміри – на інфографіці.

Глава МЗС наголосив, що держава має активніше взаємодіяти з українцями за кордоном. В іншому випадку біженці асимілюються в країнах, що їх прийняли.

«Після початку війни стало очевидно, що якщо ми не змінимо свою політику щодо українців за кордоном, асиміляція пройде надзвичайно швидко. Я не належу до тих, хто вірить, що більшість українців повернуться. Я належу до тих, хто вважає, що з ними необхідно працювати, щоб вони залишалися українцями», – сказав Кулеба.

За його словами, стратегія передбачає, серед іншого, цифровізацію консульських послуг, а також «ефективніше фінансування громад та різних програм».

«Президент ставив таке завдання, ми підготували напрацювання, доктринальні та концептуальні. Це програма, стратегія, ми проговоримо її з іншими органами влади, бо це комплексне завдання», – резюмував міністр.

Нагадаємо, нещодавно в Україні розробили проєкт стратегії демографічного розвитку до 2040 року. У документі, серед іншого, пропонується сприяти поверненню в Україну біженців та залучати представників української діаспори.

Раніше «Слово і діло» розповідало, в яких країнах Європи найбільше працевлаштованих біженців із України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: