Якщо не допомогти Україні зараз, наступні покоління дорого за це платитимуть – Боррель

Читать на русском
Якщо не підтримати Україну зараз, перемога рф коштуватиме набагато дорожче для наступних поколінь європейців, зауважив глава євродипломатії Жозеп Боррель.
Фото: Mohamed Azakir/Reuters

Європейський союз повинен продовжувати підтримувати Україну, оскільки перемога росії у війні коштуватиме набагато дорожче у майбутньому.

Про це заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель на пленарному засіданні Європарламенту.

Західна допомога Україні: що відомо про перспективи на цей рікНа інфографіці – перспективи західної військової та фінансової допомоги цього року. Які суми вже схвалено, яку допомогу ще заблоковано.

«Хтось може сказати, що підтримувати Україну – дорого. Але якщо не надати їй допомоги, дозволивши впасти перед російською агресією, у майбутньому доведеться сплатити значно вищу ціну. І нам, і наступним поколінням – тому що росія стане ще більшою загрозою для нашої безпеки і свободи», – наголосив дипломат.

Він також нагадав, що ЄС та країни-члени вже надали Україні «значну суму підтримки» – 96 мільярдів євро. З них 31 мільярд, за словами Борреля, – є військовою підтримкою.

Крім того, голова дипломатії підкреслив, що ЄС мусить допомагати Україні «стільки, скільки буде потрібно» та залучити для цього всі фінансові та військові можливості.

«Ми маємо допомагати Україні не лише тому, що це сусід, але й тому, що це один з найбільших партнерів ЄС та кандидат на вступ до блоку. І її незалежність, її суверенітет, її територіальна цілісність – це також частина нашої здатності продовжувати жити у свободі», – наголосив Боррель.

Раніше Боррель заявив, що ЄС робить недостатньо для захисту України від російських ракет. У той час, як західні армії мають близько ста батарей Patriot, Україні не можуть виділити сім.

Крім того, він запевнив, що рішучість ЄС захищати Україну лише посилюватиметься на тлі атак росії.

Також генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Україні негайно потрібні системи ППО і більше чекати вона не може.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна програє війну, якщо Конгрес США не схвалить допомогу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: