Ми прагнемо прокласти шлях до членства України в ЄС і НАТО – президент Фінляндії

Читать на русском
Безпекова угода між Україною і Фінляндією має прокласти шлях до членства України як в ЄС, так і в НАТО, та надіслати чіткий сигнал для путіна, що Україна ніколи не буде належати росії.
Фото: Global Look Press

Безпекова угода, укладена між Україною і Фінляндією на початку квітня, передбачає підтримку Києва на шляху до членства у ЄС і НАТО.

Про це заявив президент Фінляндії Александр Стубб під час промови в межах форуму щодо європейської оборони, повідомляє Укрінформ.

«Стосовно безпекової угоди, початковий пункт дуже простий. Ми хочемо прокласти шлях для руху України як в ЄС, так і в НАТО. З одного боку, ми маємо надати їй короткострокову військову, фінансову, інституційну допомогу та відповідні матеріали. З іншого, ми повинні переконатися, що путін збагне: Україна ніколи не буде російською. Україна є європейською назавжди. Саме у цьому полягає головна роль України у вимірі європейської безпеки», – наголосив лідер Фінляндії.

Також він підкреслив, що Європейска рада прийняла правильне рішення, надавши Україні статус країни-кандидата та щодо початку переговорів з нею.

Зараз цілком зрозуміло, що Україна стане членом ЄС, оскільки його розширення вже не є суто технічною процедурою, воно набуло значення геополітичної та стратегічної мети. Те ж стосується і членства України в НАТО.

«Це саме та причина, чому ми уклали цю безпекову угоду. Україна буде одним з ключових елементів європейської безпеки. Вона є таким елементом вже зараз і лишатиметься такою у майбутньому», – резюмував Стубб.

Нагадаємо, 3 квітня Україна та Фінляндія підписали угоду про співпрацю у сфері безпеки та довгострокову підтримку між країнами.

Також Фінляндія приєдналася до ініціативи щодо закупівлі снарядів для України.

Крім того, у МЗС Фінляндії заявили, що країнам Заходу не слід виключати відправлення військ в Україну в довгостроковій перспективі, оскільки невідомо, як розгортатиметься ситуація на фронті.

Водночас у Держдепі США заявили, що Україна може приєднатися до НАТО лише після завершення війни.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: