Кремль розгорнув масштабну мережу ботів, щоб зірвати підтримку України з боку США – WP

Читать на русском
Російські політтехнологи та інтернет-тролі розгорнули кампанію із дискредитації України, щоб зупинити ухвалення допомоги Конгресом США. Вони поширюють новини, публікації та коментарі, що пропагують ізоляціонізм і поширюють напругу в країні.
Getty Images

Російські політтехнологи та інтернет-тролі розгорнули масштабну кампанію з дискредитації України, щоб зірвати надання допомоги з боку США. Кампанія спрямована на те, щоби вплинути на Конгрес та інші політичні дебати, а також розпалити антиукраїнські настрої.

Про це йдеться у розслідуванні The Washington Post, журналісти якого отримали розвіддані ЄС.

Допомога Україні чи преміум на Netflix: що обходиться дорожче платникам податків країн-союзників«Слово і діло» підрахувало, скільки один зайнятий громадянин країни-союзника витрачає на допомогу Україні. Ці витрати ми порівняли з місячною вартістю преміум-підписки на Netflix.

Для цього політтехнологи та інтернет-тролі написали тисячі сфабрикованих новинних статей, постів та коментарів у соціальних мережах, які пропагують американський ізоляціонізм, викликають страх за безпеку кордонів Штатів, посилюють економічну та расову напруженість у країні.

Видання отримало від розвідки ЄС понад сотню документів, датованих з травня 2022 року до серпня 2023 року. Метадані вказують, що документи були написані членами команди, яка працювала на Іллю Гамбашидзе – керівника московської PR-компанії Social Design Agency. Раніше США наклали на нього санкції за участь в іноземній кампанії зі зловмисного впливу.

Як пише WP, Кремль всерйоз зайнявся підривом американської підтримки України у січні 2023 року. Тоді перший заступник глави адміністрації Кремля Сергій Кирієнко скликав команду політичних стратегів, які вже працюють над кампаніями щодо ослаблення підтримки України в Європі.

Московським політтехнологам було надано вказівку створити для американців медіа-контент, який просуватиме звинувачення у корупції щодо керівництва України. Зокрема, звинувачення у «продажі та крадіжці зброї», переданої в якості допомоги.

Стратегам було наказано створювати середовище, в якому «американці не готові жертвувати своїм благополуччям заради конфлікту в Україні», а також представляти дедалі тісніші відносини росії з Китаєм як нову загрозу, «створену американською владою».

Ще один напрямок роботи – створення постів та коментарів у соцмережах, а також відеороликів на YouTube для розпалювання расової та соціальної ворожнечі в США та посилення теми «загальної бідності, рекордної інфляції, зупинки економічного зростання, ризику втрати робочих місць для білих».

Пости мають пропагувати побоювання, що перевитрата коштів на зовнішню політику була «на шкоду захисту інтересів білих людей у США», а також ідею про те, що «Америка програє, незважаючи на зусилля Байдена, що ми будемо втягнуті у війну, а наші хлопці будуть вмирати в Україні».

В одній із публікацій, яку видання наводить як приклад, порівнюється рівень кількості безхатьків в Америці та в росії. Рекомендований коментар вигаданого американця у соціальних мережах у відповідь на статтю говорить: «Мене охоплює гнів, коли прямо на моїх очах черговий пакет української допомоги розподіляється по кишенях американських та українських чиновників. Справді, важко зрозуміти такі жести допомоги, коли бомж сидить біля ніг перехожих і спить під мостами».

Коли навесні адміністрація Байдена знову почала закликати Конгрес прийняти додаткове фінансування для України, кремлівські тролі почали публікувати контент, пов'язаний з імміграцією та кордоном з Мексикою.

«Зупинити передачу зброї — головний пріоритет росії… Ми бачимо широку кампанію, яка включає кілька напрямків, деякі з яких працюють краще за інші. Росіянам байдуже. Вони просто намагаються засіяти простір», – констатував представник Республіканської партії.

Нагадаємо, раніше в Конгресі США заявили, що російська пропаганда, яку розповсюджує Кремль, «інфікувала» частина електорату Республіканської партії.

Тим часом, за інформацією ЗМІ, голосування в Палаті представників США за виділення допомоги Україні відкладається як мінімум до середини квітня, а може й далі.

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна ризикує програти війну проти росії без нової військової допомоги з боку Штатів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: