Міжнародні організації не знають, як реагувати на розстріли полонених – Лубінець

Читать на русском
Омбудсман Дмитро Лубінець розкритикував позицію міжнародних організацій щодо фіксації та розслідування воєнних злочинів росії в Україні.
Фото: hromadske

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець розкритикував позицію міжнародних організацій щодо фіксації та розслідування російських воєнних злочинів в Україні.

Заява омбудсмана пролунала в ефірі Радіо Свобода.

Окупанти за зиму стратили понад 30 українських військовополонених – ООНУ 38-му звіті ООН щодо ситуації з правами людини в Україні за період із 1 грудня 2023-го по 29 лютого 2024 року організація порахувала страту окупантами 32-ох українських військовополонених.

За його словами, такі організації не знають, як реагувати на факти розстрілу окупантами полонених українців. Так, дще нещодавно Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні навіть не фіксувала таких випадків у своїх офіційних звітах.

«Це ж не поодинокий випадок. Через таку беззубу позицію міжнародних організацій, ми бачимо, що росія продовжує вбивати наших полонених», – сказав Лубінець.

Омбудсман додав, що Україна очікує від міжнародної спільноти конкретних юридичних кроків, а не простого засудження воєнних злочинів.

Йдеться, зокрема, про відкриття проваджень за фактами розстрілу з боку Міжнародного кримінального суду або створення трибуналу для розслідування злочинів, скоєних керівництвом росії проти України.

Нагадаємо, вчора стало відомо, що окупанти розстріляли полонених українських бійців у Кринках.

Перед цим повідомлялося про розстріл українських полонених біля Роботиного. Омбудсман Дмитро Лубінець звернувся до ООН та Червоного Хреста.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: