Росія прагне перетворити Харків на непридатну для життя зону – The Economist

Читать на русском
Росія хоче перетворити Харків на сіру зону, непридатну для життя. Однак міська влада переконує, що план ворога провалиться.
Фото: redcross.org.ua

Суттєве збільшення кількості російських атак на Харків вказує на те, що ворог намагається перетворити Харків на «сіру зону», в якій неможливе нормальне життя для цивільного населення.

Про це пише The Economist, посилаючиись на джерела серед військового керівництва України.

Зазначається, що крім ударів по енергетичній інфраструктурі росія хаотичо атакує місто керованими авіабомбами. При цьому росіяни вдаються до тактики «подвійного удару», коли другий удар завдається по рятувальниках, поліції і медиках, які приїхали на місце першого удару.

«Ескалація змусила військові джерела в Києві припустити, що росія вирішила перетворити місто на «сіру зону», непридатну для проживання цивільного населення», – говориться у матеріалі.

Однак міський голова Харкова Ігор Терехов заперечив, що росіянам вдасться реалізувати цей задум.

«Як можна зробити таке місто сірою зоною? Люди не підуть, бо вони вже поїхали, потім повернулися. Над ними вже досить назнущалися», – заявив він.

Мер міста нагадав, що на початку війни було гірше: тоді з довоєнного населення, яке становило 1,5 мільйони осіб, поїхали всі, лищилось тільки 300 тисяч.

Терехов зауважив, що забезпечити Харків електроенергією без електростанцій та працюючих трансформаторів було складним завданням, але з ним вдалося впоратися.

«Якби я розповів, як ми це зробили, це теж було б мішенню», – зізнався він.

Синєгубов розповів про зміну тактики ворога в обстрілах ХарковаРосія використовує нову схему завдання ударів по Харкову, щоб убити якнайбільше мирних жителів. Про це заявив голова ОВА.

Утім, як зазначає видання, самі харків’яни все ж потроху їдуть з міста. Люди бояться не тільки постійних ударів ракетами, бомбами та дронами. Проблемою є й систематичний дефіцит енергії.

«Велику кількість проблем Харкова можна було б вирішити, якби союзники надали Україні потужні системи протиповітряної оборони або F-16, за допомогою яких можна було б відтіснити винищувачі, що несуть бомби», – пише The Economist.

Також видання зауважує, що росії вдалось знищити деякі з поставлених Заходом ЗРК Patriot, які Україна використовувала для захисту міст, зокрема Харкова.

Журналісти пишуть, що наразі точні плани росії незрозумілі, «хоча є чіткі ознаки того, що вона готується до великого літнього наступу», і Харків є одним з кількох його можливих напрямків.

До того ж, ймовірний наступ вже активно обговорюється у російських ЗМІ.

«Це може вказувати про інформаційну кампанію Кремля, спрямовану на залякування харків'ян. Або ж це може бути кивок у бік провоєнного табору, який агітує за більш жорстку відповідь на часті напади України на Бєлгород, які також викликають занепокоєння в західних колах», – йдеться у матеріалі.

Водночас The Economist констатує, що військова операція із захоплення Харкова була б для рф надскладним завданням.

«Захоплення міста вимагатиме прориву української оборони та оточення міста, чого росія навіть близько не в змозі зробити. Також потрібне встановлення переваги в повітрі та перемоги в кривавій міській кампанії», – пишуть автори The Economist.

Нагадаємо, 7 квітня близько 11:45 російські війська обстріляли один з житлових кварталів Харкова. Є постраждалі, пошкоджено 13 багатоповерхових будинків, приватні будинки, кафе, гуртожиток та гаражі.

У ніч на 7 квітня в Харкові внаслідок атаки ворожих дронів постраждали троє цивільних людей.

Також повідомлялося, що на Харківщині збільшили обсяг аварійних відключень через нічну атаку рф на підстанцію.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: