В Україні створили нову інституцію із захисту прав військових

Читать на русском
В Україні створили Центральне управління захисту прав військовослужбовців у підпорядкуванні Міністерства оборони. Фактично запроваджується нова інституція військового омбудсмана.
Фото: mil.gov.ua

Міністерство оборони України створило Центральне управління захисту прав військовослужбовців з метою захисту прав воїнів та членів їхніх родин.

Про це повідомляє пресслужба Міноборони.

Матеріальна допомога мобілізованим: у яких містах України є виплатиФінансова допомога мобілізованим та контрактникам в Україні коливається від 10 до 50 тисяч гривень. У яких містах виплачують гроші та скільки – на інфографіці.

«Реалізація цієї ініціативи передбачає комплексний підхід до захисту прав воїнів та членів їхніх сімей, включаючи реагування на конкретні скарги, аналіз конкретних ситуацій, виїзд на місця порушень, проведення перевірок та подальші заходи з відновлення прав», – заявив міністр оборони Рустем Умєров.

У відомстві зазначили, що це передбачає і створення посади військового омбудсмана.

«Його першочергове завдання - це захист прав українських військових і членів їхніх родин. Йдеться про розгляд звернень і скарг військовослужбовців, надання первинної правничої допомоги, проведення перевірок і розслідування виявлених порушень. Наприклад, порушення права на відпустку чи не надання соціальних гарантій», – сказав уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Також він зазначив, що офіс уповноваженого займається захистом прав військовослужбовців та їхніх рідних, а функції військового омбудсмана юридично і фактично виконує представник уповноваженого в системі органів сектору безпеки й оборони.

Нагадаємо, наприкінці березня Рада схвалила закон про соцзахист військових та поліцейських.

Також повідомлялося, що Кабінет міністрів України запровадив виплати для дітей загиблих українських захисників. Вони матимуть змогу отримати від 6 100 гривень.

Нещодавно президент України підписав закон, згідно з яким загиблі військові зможуть стати батьками.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: