«Безпечного месенджера не існує»: у СБУ висловилися з приводу заборони Telegram

Читать на русском
Telegram справді активно використовується росіянами для дезінформаційних кампаній, зазначили у СБУ, але така ж діяльність ведеться і через інші соцмережі.
Фото: СБУ

Сучасні технології дозволяють отримати доступ не тільки до Telegram, але й до Signal, Viber та інших месенджерів. Крім того, заблокувати Telegram, як і інші месенджери, технічно складно.

Так в інтерв'ю «Укрінформ» дискусію з приводу заборони Telegram прокоментував начальник Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк.

Регулювання роботи Telegram в Україні: що пропонується у новому законопроєктіУ Раді запропонували врегулювати роботу Telegram та інших подібних платформ в Україні. На інфографіці – що передбачає законопроєкт.

«Сьогодні загальне правило таке, що безпечного месенджера не існує. Є технічні рішення, які дозволяють отримати доступ не лише до Telegram, але й до Signal, Viber та інших. А якщо взяти більш дорожчі й складні технічні рішення, то можна отримати доступ загалом до пристрою, і тоді абсолютно все, що там є, буде у зловмисника. Можна включити мікрофон чи камеру, хоч по якому б месенджеру ви спілкувалися», – сказав Вітюк.

Він наголосив, що Telegram дійсно активно використовується росіянами для дезінформаційних кампаній. Але така ж діяльність ведеться і через Facebook та Twitter (Х). Але водночас, сказав Вітюк, у Telegram працюють багато проукраїнських патріотичних каналів, які протидіють російській пропаганді.

«Небезпечність Telegram в Україні підкреслюється, тому що він популярний саме у нас. Але заблокувати його технічно важко, як і будь-який інший месенджер. Якщо навіть частково й зробити це, то з використанням VPN та інших технологій заборону можна буде обійти», – додав він.

У СБУ також анонсували, що деякі Telegram канали в Україні можуть бути незабаром заблоковані.

Нагадаємо, керівник ГУР Кирило Буданов вважає, що Telegram однозначно є проблемою з точки зору національної безпеки.

Голова парламентського комітету з питань свободи слова Ярослав Юрчишин назвав умову, за якої Telegram можуть заблокувати в Україні. Раніше у Раді зареєстрували законопроєкт про регулювання роботи месенджера.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: