У Раді назвали умову для блокування Telegram в Україні

Читать на русском
Україна може заблокувати Telegram у разі серйозного витоку інформації, заявив нардеп Ярослав Юрчишин. Він не виключив, що інформація з Telegram видається секретним службам рф.
Фото: Ярослав Юрчишин / Укрінформ

В Україні можуть заблокувати месенджер Telegram у разі серйозної критичної ситуації із витоком інформації.

Про це голова парламентського комітету з питань свободи слова Ярослав Юрчишин сказав в інтерв'ю РБК-Україна.

Telegram однозначно є проблемою з точки зору нацбезпеки – БудановНачальник Головного управління розвідки Кирило Буданов оцінив вплив месенджера Telegram на соціально-політичну обстановку в Україні.

«Для блокування Telegram треба мати чітку аргументацію – рішення РНБО щодо санкцій, наприклад. А для цього має статись якась серйозна критична ситуація з витоком інформації. Дуже не хотілось би, щоб це сталось, тому нам треба зробити вибір», – сказав Юрчишин.

Депутат зазначив, що українська влада тільки зараз почала налагоджувати контакт з адміністрацією Telegram – раніше всі звернення ігнорувалися.

«Ми спілкуємось з різними людьми. Чи ми маємо 100% гарантію, що це Дуров власник Telegram? За його словами, так. А він, насправді, мало що каже. Є людина, яка номінально відповідальна за комунікацію в Східній Європі, відповідно і в Україні також», – сказав він.

Юрчишин також припускає, що російська влада зберігає певний контроль над Telegram, а тому немає гарантії, що вся інформація окремих людей там під захистом і не видається секретним службам рф.

«Є кілька речей, які конкретно в цій мережі дуже напружують. Наприклад, коли вже покійний Навальний створив бот для того, щоб збирати інформацію про попередні так звані вибори в росії. І цей бот був моментально заблокований. Була аргументація, що це, мовляв, політика, а Telegram відкидає політику, але ми навіть зараз бачимо сотні політичних каналів в мережі. Такі історії, коли Telegram блокує те, що не на користь росії є, показують, що комунікація у Дурова з путінським режимом, можливо, і залишилась», – вважає він.

Щодо санкцій щодо Telegram, за словами Юрчишина, потрібно пройти цілий шлях: «Тобто фіксація проблем, фіксація того, що мережа не працює, фіксація викликів, які в нас стоять для національної безпеки, винесення цього на РНБО, рішення РНБО, указ президента, ведення дію указу президента. Чи ця карта залишається на столі? Так. Чи її можна задіяти? Так, якщо якийсь удар по нашій інформаційній безпеці буде дуже болючим».

Нагадаємо, минулого тижня у Верховній раді зареєстрували законопроєкт, який передбачає регулювання роботи платформ загального доступу до інформації, зокрема Telegram.

Керівник ГУР Кирило Буданов вважає, що Telegram однозначно є проблемою з точки зору національної безпеки.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: