Антикорупційний суд визначив запобіжний захід ексчлену «Укрзалізниці»

Читать на русском
Антикорупційний суд частково підтримав прохання детектива НАБУ про застосування запобіжного заходу до підозрюваного.

Вищий антикорупційний суд застосував до колишнього члена правління АТ «Укрзалізниця» Олександра Скрипінського запобіжний захід у вигляді застави розміром понад 6 млн грн.

Про це журналісту «Слово і діло» повідомили співрозмовники в антикорупційних органах.

У Спеціалізованій антикорупційній прокуратури розповіли, що у цій справі обрали запобіжний захід співорганізатору організованої групи. За інформацією «Слово і діло», йдеться саме про Скрипінського.

«8 березня 2024 року слідчий суддя ВАКС застосував запобіжний захід ще одному підозрюваному у справі щодо заволодіння грошовими коштами УЗ у сумі 11,4 млн грн, а саме співорганізатору організованої групи. Суд частково задовольнив клопотання детективів НАБУ, погоджене прокурором САП, та застосував до указаного підозрюваного запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 6,056 млн грн», – інформує САП.

Також на Скрипінського поклали такі обов'язки: прибувати на першу вимогу; не відлучатись із Вінницької області без дозволу; повідомляти або суд про зміну свого місця проживання; утримуватися від спілкування з іншими підозрюваними у справі та здати на зберігання закордонні паспорти. Термін дії обов'язків – до 26 квітня.

Раніше Вищий антикорупційний суд узяв під варту бізнесмена Станіслава Лєснікова, якому слідство відводить роль лідера організованої групи у цій справі.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру дев'ятьом особам у заволодінні 11,4 млн грн АТ «Укрзалізниця», серед яких ексголова правління УЗ Євген Кравцов. За даними слідства, у 2018 році лідер групи, підприємець, вирішив встановити контроль над товарно-грошовими потоками УЗ з метою заволодіння коштами товариства. Для цього він звернувся до давніх знайомих з-поміж представників уряду та за їх сприяння домігся призначення членів групи на керівні посади в УЗ.

Таким чином, у 2018-2021 років посадовця УЗ на виконання вказівок лідера групи забезпечили перемогу підконтрольної йому компанії у тендері на закупівлю пневмоінструменту. Вона надалі поставила філіям УЗ продукцію за завищеною вартістю. Йшлося про філії «Південно-Західна залізниця», «Придністровська залізниця» і «Панютинський вагоноремонтний завод». Розмір переплати становив 11,4 млн грн, якими організована група заволоділа та розпорядилася на власний розсуд.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: